Как да се грижим за косата

Ежедневна грижа за косата

Maсажирайте скалпа. Това гарантира потока на кръвта и нормализира мастните жлези. Преди да отидете под душа, масажирайте главата си с кръгови движения в продължение на най-малко 3 минути. Масажът ще бъде още по-ефективен, ако преди това сложите 2 супени лъжици бадемово масло или масло от жожоба.

Използвайте балсам. Той защитава косата. Ако косата ви е суха, балсамът трябва да съдържа глицерин, ако е мазна – масло от розмарин или лимон.

Избирайте шампоани на растителна основа, с кокосово масло или зехтин.
Не пресушавайте косата. Тя трябва да съхне по естествен начин. След измиване, леко попийте косата с кърпа, разрешете с широк назъбен гребен или четка, направени от естествени материали, най-добре от дърво. Сешоар използвайте само в краен случай, на  ниска температура.

Ежемесечна грижа за косата

Дълбоко овлажняване на косата. Тази процедура е необходима веднъж месечно. Можете да си купите готов продукт,овлажняване на косата който съдържа протеини и естествени овлажнители – зехтин или ланолин. А може просто да се направи маска с мед. Разтрийте 1/4 чаша мед в косата си, покрийте главата си с найлон, изчакайте 15 – 20 минути и изплакнете с топла вода. За суха и изтощена коса, тази процедура се препоръчва  всяка седмица.

Полезни навици

Защитете косата си. Тя не по-малко от кожата се нуждае от защита от вятъра и слънцето. Използвайте специални овлажнители според сезона или носете шапка в слънчевите дни. Плувайте само с гумена шапка и веднага след посещението си на басейн или къпане в морето мийте косата си с шампоан. Носете прости прически. Използването на маша и сешоар лишава косата от естествения и блясък. Ако все пак е наложително го включвайте на ниска температура. Хранете се правилно. Нитратите в храните влияят на хормоналния баланс в тялото. Всяко нарушение веднага се отразява в състоянието на косата. Ако е възможно, да се консумират естествени храни без изкуствени добавки и консерванти.