Кои са лечебните свойства на цвеклото

Още от римско време, цвеклото е известно като афродизиак. Почти без мазнини и с ниско съдържание на калории, то е не само вкусно, дава енергия, но и има редки лечебни свойства. Използвало се за лекуване на треска, запек, рани, кожни проблеми. Съдържа минерали, калий, магнезий, желязо, калций, фосфор, витамини А, В6 и С, фолиева киселина и антиоксиданти, както и лесно усвоими захари. Богато е на фибри, пектин и целулоза.

При анемия и умора

Благодарение на високото съдържание на желязо, сокът от цвекло е чудесно освежително питие за майки, които страдат  от умора по време на бременност. И тъй като е естествен продукт, се усвоява много по-добре от организма, отколкото под формата на таблетки. Също така е препоръчителен за лечение на анемия.

За растежа на тъканитецвекло 2

Фолиевата киселина в цвеклото е от съществено значение за нормалния растеж на тъканите. Тя е от решаващо значение за развитието на гръбначния мозък на бебето по време на първите три месеца от бременността и може да помогне за предотвратяване на дефекти на гръбначния мозък, като спина бифида. Не трябва да се забравя обаче, че във вареното цвекло има по-ниски нива на фолиева киселина, отколкото в суровото.

Понижава кръвното налягане

Фреш от цвекло помага при заболявания на сърдечно съдовата система, черния дроб и при хипертония. Понижава кръвното налягане и риска от инфаркти и инсултицвекло 1Цвеклото съдържа високи концентрации на нитрати, които се превръщат в нитрити от бактериите в устата. Нитритите помагат за разширяването на кръвоносните съдове в тялото, увеличаване на притока на кръв и кислород към местата където липсва. Това е така, защото високото съдържание на нитрати в цвеклото произвежда газ, наречен азотен оксид в кръвта, който разширява кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане. Една дневна доза от 250 мл. сок от цвекло или 1 до 2 варени грудки цвекло (около 100 g) може да помогне за драстично намаляване на кръвното налягане и свързаните с това рискове.

Намалява риска от остеопороза

Цвеклото съдържа минерала силициев диоксид. Това помага на организма да усвоява калция, който е важен за здравите кости и намаляване на риска от остеопороза.

Понижава холечебни свойства на цвеклотолестерола

Цвеклото съдържа разтворими фибри, което помага за понижаване на холестерола. Също така съдържа каротиноиди и флавоноиди, които помагат за предотвратяването на LDL или така наречения „лош“ холестерол.

Стабилизира кръвната захар

Въпреки че, гликемичният му индекс е 64, има изключително ниско гликемично натоварване от 2.9, което означава, че се превръща в захари много бавно и поради това помага да се поддържа нивото на кръвната захар стабилна.

Мощни антиоксидантни свойства

Бетацианинът – пигмента, който придава цвета на цвеклото всъщност е антиоксидант. За антиоксидантите се смята че намаляват окисляването, защитават стените на артериите и намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

Средство против запеклечебни свойства на цвеклото 1

Въпреки че в храносмилателния тракт няма ферменти, разграждащи целулоза и пектин и те преминават през стомашно чревния тракт практически без никаква промяна, тези баластни вещества стимулират перисталтиката.

Според народната медицина цвеклото също така може да облекчи зъбобол. След като се рендоса на ситно, получената каша се нанася на болния зъб за 15 минути. Въпреки че няма да избегнете посещението на стоматолог, зъбоболът утихва за момент.

Според проучване, консумацията на сок от цвекло увеличава притока на кръв към мозъка при възрастните хора, което помага в борбата с прогресиращата дименция и алцхаймер.

Странични ефекти

Има някои интересни странични ефекти при консумация на твърде много червено цвекло.

То може да оцвети урината в розово, което може  да бъде объркано с кръв в урината.

Цвеклото е храна, съдържаща оксалати, които пречат на усвояването на калция от тялото и му позволяват да се натрупва като камъни в бъбреците.