86-годишна баба преобрази тялото си с помощта на йога (видео)

86-годишната Анна Песке, пенсионерка от щата  Ню Йорк дълги години имала  болки в гърба и даже и не си е помисляла, че може някога да се отърве от тях. През последните няколко десетилетия, Песке имала прегърбена стойка – резултат от дискова херния, сколиоза и остеопороза, което отслабва костите и води до изкривяване на гръбначния стълб.  

Когато отива на гости при дъщеря си през 2014-та, качвайки се по стълбите, тя изпитала силна болка в гърба. “Трябваше да ме носят по стълбите и да остана в инвалиден стол до края на престоя си там” – споделя тя.

”Изпробвах всичко, – спомня си Анна – акупунктура, физиотерапия, ходих и при други специалисти. Временно се почувствах добре, но много скоро болката се върна отново.”

Три месеца по-късно започва да практикува  йога със сертифициран йога инструктор  – 28-годишната Рейчъл Йесиен, която също страдала от сколиоза – изкривяване на гръбначния стълб, което се развива по време на пубертета.pesce-7 (1)Рейчъл посещавала Анна в дома и веднъж седмично, като и показвала възстановителни асани и разтягания като “детска поза” и Шавасана със стол, при която краката почиват върху стол, докато лежи на пода, с леко свити колене и каишка около бедрата. След един месец от сесии, тя е в състояние да ходи отново.

“След два месеца, Анна вече знаеше какви пози да изпълнява след като се появят обичайните болки” – казва нейната йога инструкторка. ”Например, ако има болки в бедрата, тя сяда на един стол и изпълнява позата „глезен към коляно“ ”.pesce-3 (1)Към четвъртия си месец, Анна можела да прави модифицирана стойка на глава, с гръб към стената и с ходила успоредно на главата, в обърната v-образна форма.

pesce-5 (1)„В началото Анна беше много плаха, защото самото движение и причиняваше много болка“ – споделя Рейчъл.Според младата йога инструкторка, ако се практикува йога под ръководството на специалист, може да се увеличи плътността на костите и мускулите и да се облекчи болката, причинена от остеопороза, остеоартрит и други заболявания, които засягат възрастните хора.pesce-4 (1)“Чувствам се прекрасно, защото мога да се справям сама, да правя неща, които не бях в състояние да правя преди. Препоръчвам това и на други хора”.- споделя възрастната дама.pesce-6 (1)Всеки ден Анна практикува серии от асани и дихателни упражнения Пранаяма.