Как да мотивираме себе си

Какво е това мотивация ?

Мотивацията – това е вътрешно, емоционално състояние, което подбужда човека към действие. Именно мотивацията е най-важният елемент за постигане на успех.
Казано по-просто, мотивацията е движещата сила, която ви позволява да следвате истинските си желания и да постигнете целите си.

Ако искате да се промените към по-добро, да получите повишение на работното място, да усвоите нови умения, да се издигнете в обществото, да се превърнете в най-добрия родител за детето си – всичко това е по-лесно за постигане, ако сте достатъчно мотивирани.

Методи, които ще ни помогнат да мотивираме себе си

1. Дайте си обещание, че ще се събудите рано

Най-добрата мотивация започва сутрин. Тогава ще имате достатъчно време за да успеете да свършите всичко. Дори да не бързате за никъде и да нямате неотложни задачи, въпреки това, станете рано и посветете това време на себе си, на своето лично развитие.

2. Съсредоточете се само върху една цел

На първо място трябва да разберете, че вашите краткосрочни цели ще ви помогнат да постигнете дългосрочните си цели. Един от най-добрите начини да се съсредоточите само върху една цел за определен период от време е воденето на дневник на целите. Така ще имате нагледна представа за желанията, които искате да постигнете и така те няма да се изгубят в главата ви.

3. Отървете се от всичко излишно, което може да ви попречи за постигането на целите викада мотивираме себе си 24

Да предположим че сте писател, който иска да завърши книгата си. Как можете да се съсредоточите и да напишете своето произведение, ако около вас има много фактори, които отвличат вниманието ви – телевизия, разговор с приятели или безцелно сърфиране в интернет. За да останете мотивирани, стойте далеч от тези фактори.Престанете да бъдете като всички и да правите това, което отнема от енергията ви – гледане на безполезни телевизионни програми, четене на жълтата преса, да се занимавате с критики и осъждане на други хора. Понякога е по-добре просто да поседите в тишината.

4. Работете постоянно върху самомотивацията си

Наличието на цел само по себе си не е достатъчно, ако вие не и отделяте достатъчно внимание и не работите върху нея. Напишете целта си върху листче и го поставете някъде, така че да го виждате най-малко 1-2 пъти на ден. Ако имате за цел да отслабнете, то най-доброто място за вашето листче е върху хладилника. Ако целта ви е да станете здрави и силни, поставете вашето листче върху тренажора, за да го виждате, докато тренирате.

Чудесен начин да се мотивирате за бизнес цели е да прикрепите мотивиращи цитати на бюрото си и да ги прочитате от време на време. Когато забележите, че вече не им обръщате внимание или те вече не ви вдъхновяват, можете да ги замените с други.

5. Прогонвайте всички негативни мисли винаги и при всички обстоятелствакак да мотивираме себе си 19

Всеки път, когато в главата ви се появят отрицателни мисли, вие губите част от енергията си и се чувствате тревожни и изтощени през целия ден. Имайте предвид, че всички мисли са материални. И ако дълго си мислите и представяте нещо лошо, то така и ще се случи.

6. Настройте се положителнокак да мотивираме себе си 12

Една от основните причини за загуба на мотивация е негативното отношение към случващото се около вас. Старайте се да виждате само позитивното във всяка ситуация. Много от вас ще кажат : ами ако действително човек попадне в неприятна ситуация, тогава какво? Как да търсим в това положителното? Приемете, че всички ситуации, които се случват с вас са вашият опит. Ценен опит. Всички тези ситуации ви правят по-силни и целеустремени.

7. Мотивирайте се чрез утвърждения !

Винаги, всеки ден, всяка минута се стремете към победа, станете целеустремени. Пред всеки човек винаги стои избора: да спечели или да изгуби в една или друга ситуация. Когато се събудите си кажете: Днес ще съм по-добър от вчера! Днес ще бъде прекрасен ден! Днес ме чакат моите малки победи! Така през целия ден ще бъдете пълни с позитивна енергия и вдъхновение, силни и уверени в себе си и в своите действия. И никой, при никакви обстоятелства няма да може да ви попречи и да провали плановете ви.

8. Вярвайте в себе си

Вашата мотивация се руши от вашето съмнение. Много хора, независимо от успеха си не могат дълго да запазят мотивацията си, защото не вярват в себе си. Все си повтарят и им се струва че нещо не правят както трябва, че не са на правилния път. Знайте, че увереността е много важно качество за всеки човек и без него няма да успеете в живота. Ето един простичък съвет, който ще повиши вашата самооценка – винаги дръжте на думата си! Именно умението да държите на дадената дума – например на приятел, ще ви научи да държите на думата, която сте дали на себе си. По-късно ще започнете да се доверявате на самия себе си. Това ще съхрани мотивацията ви.

9. Сравнявайте се единствено със себе си003

Когато се сравнявате с другите, това по-скоро може да допринесе за демотивация. Постоянното сравнение на успеха ви с успеха на другите много бързо ще ви лиши от енергията за постигане на целите ви. Стремете се всеки ден да побеждавате самия себе си.

10. Действията ще ви мотивират за още повече действиякак да мотивираме себе си 8

След няколко малки крачки ще забележите, че отношението ви се е променило. Ще започнат да се случват събития, които да ви подтикват към мечтата ви като че ли са знак от Вселената. Както от едно размахване на пеперудата може да започне ураган, така и от едно движение могат да се случат събития, които да доведат до успех. Дългият път започва с една единствена стъпка.

11. Бъдете снизходителни към себе сиMistake

Позволете си да сгрешите. Не съществуват лоши резултати. Всеки резултат може да се смята за положителен, защото след като сте опитали, вече сте научили нещо. Получавате опит, а това е по-ценно от всичко. Много хора толкова много се страхуват, че може да сгрешат и да не се справят, че даже не искат да започнат. Как може да се мотивирате, ако през цялото време се страхувате от неуспех.

12. Редувайте вида дейност

Даже когато имате любимо занимание и го правите добре, има моменти, когато нямате мотивация. Какво да правим в такъв случай? Нужно ви е да превключите. Прекалено дълго сте били на една тема. Най-добрата почивка – това е смяната на вида дейност. Например – умственото натоварване заменете с физическо.