Eкзотичен масаж с елда лекува и разкрасява

Масажът с елда, или компреси с нагрята елда се използва в Русия от древни времена. Според източници, корените на този масаж идват от 17-18 в. Тверска губерния.Там на болните места слагали нагряти торбички с елда. Лечители, магове, а по-късно и православните монаси лекували с помощта на лечебни билки и елда различни заболявания – от простуди и синузит до артрит и миозит.

В процес на работа, са открити нови свойства и чудотворни възможности. Установено е, че елдата има ефект на абсорбент – тя е способна да изсмуква токсините от тялото. Сипва се в памучни или ленени торбички, грижливо подредени по цялото тяло.elda

Елдата е полезна не само при физически заболявания, но също така и при „духовна празнота“ и „суета на ума“, т.е. използва се и като антидепресант. Несравнимият аромат, който излъчва топлата елда създава усещане за комфорт и уют.

Тази стара руска традиция напълно съответства на  световните СПА тенденции и отговаря на всички изисквания на ръчните масажни техники, използващи природни средства.

Ползите от масажа с елда

увеличава притока на кръв в мускулите и вътрешните органи;

извежда млечната киселина;

намалява мазнините в тялото

активира биологичните стимулатори – хормонивитамини, ензими

прочиства кръвта;

успокоява нервната система, нормализира съня;

Лечебен ефект

В съвременната практика, този масаж е полезен :

след интензивни физически натоварвания, когато в мускулите се натрупва млечна киселина, която води до болка;

при заболявания на централната и периферната нервна система (от неинфекциозен произход) – отслабва или спира болката,

при остеохондроза, радикулит, неврит, плексити, периартрит на раменната става, артрит, миозит, ишиас;

при хронични заболявания на вътрешните органи извън остър стадий – в гинекологията, урологията, гастроентерологията и др.

Масажът с елда подобрява нервната проводимост, ускорява процеса на регенерация, когато е нарушен. С ефекта на упойка, елдата може да намали, а понякога и напълно да
премахне болката в мускулите и ставите. Въпреки това, когато се прилага при остри възпалителни процеси , разбира се, е противопоказано, подобно на всички други топлинни въздействия.

Ако торбичките с елда се налагат на предната повърхност на тялото по определени проекции – точки и зони могат да бъдат лекувани нарушения на функцията на червата и жлъчните канали, при запек, премахване на остатъчни ефекти от пневмония, при проблеми с белите дробове. Между другото това е една прекрасна процедура за пушачи, тъй като има отхрачващ ефект.

Антицелулитно действие

celulitДруго предимство на масажът с елда е естетическото. Подобрява мускулния тонус и възстановява еластичността на кожата като я прави гладка и кадифена. Масажът с елда се използва в антицелулитните програми.В действителност, един от проблемите, водещи до целулит е влошаване на местното кръвоснабдяване, когато кислородът не постъпва в подкожната мастна тъкан, в резултат на което се появява ефектът „портокалова кора“.

Релаксиращо действие

Полезна не само за тялото, но и за душата, тя има благотворен ефект
върху психо-емоционалния фон. Ароматът на елда – това е ароматът на топлината и на дома, стига да не е препечена, а просто добре нагрята. И тази омайваща мека топлина, съчетана със специална терапия от чисто руски произход влияе върху емоционалното състояние на човека. Такава антистрес програма и релаксираща процедура е особено необходима за жителите на големия град. Въпреки че, елда масажът може да се използва и за тонизиране но в такъв случай към него трябва да свържете въздействието на биологично активните точки.

Масажът представлява манипулации с ръце като вълнообразни движения, без никаква болка. Процедурата  има загряващ ефект на дълбоките подкожни слоеве и мускулите. Може да се прави както еднократно, така и цял курс от десет сеанса.

Превод от руски : krasiva.og