Масажирайки УШИТЕ масажирате ВЪТРЕШНИ ОРГАНИ! ♥ Знанието е Сила!

Класическите текстове на китайската медицина се позовават на ролята на ухото като инструмент за диагностика, прогноза, превенция и лечение на болестта. Най-старият китайски медицински текст, Некин („Класиката на вътрешните болести на жълтия император“ 500-300 г. пр. Н. Е.) Установява връзка между ухото и органите чрез акупунктурната меридианна система.

Въпреки това ранно споменаване, едва през 50-те години на миналия век е формализирана система на аурикуларна медицина, базирана на обширни изследвания на френския лекар Пол Ножир. Той забелязал и бил заинтригуван от странен белег, който някои пациенти имаха във външното ухо. И е научил, че белегът се дължи на лечение на ишиас, включващо обгаряне на тази област на външното ухо от практикуващ лечител, мирянин, живеещ във Франция.

Пациентите твърдели, че бързо се облекчават от седалищна болка и болка в кръста веднага след изгарянето. Това е началото. Започва изследвания. Книгата на Ножир/Nogier „Трактат за аурикулотерапията“ установява връзки между чувствителните точки на ухото и вътрешните органи. Неговото мнение е, че точките на ухото са организирани много подобно на обърнато бебе, както е то в утробата: с глава към меката част на ухото и крака към горния ръб на ухото с тяло – в средата.
Изследването му е съгласовано в Китай, където са добавени допълнителни ТОЧКИ В УШИТЕ.

Европейските училища започват да сочат нервната система като основно обяснение за това как работи акупунктурата и акупунктурата на ухото.
Днес над 100 точки в ухото се отнасят до почти всеки орган, хормон и система в човешкото тяло.

КАК РАБОТИ ТОВА ЗНАНИЕ
От западна медицинска гледна точка нервната инервация на ухото е водещото обяснение как и защо действа акупунктурата на ухото.
Нервите, които инервират ухото, се свързват с нашите вътрешни органи и всички части на тялото.

Прилагането на натиск върху външното ухо стимулира тези нерви, които пътуват към централната нервна система, стимулирайки невротрансмитерите, които облекчават болката.

Ухото е богато снабдено с кръвоносни съдове.
Аурикулотерапията подобрява периферния кръвен поток, циркулирайки повече кислород и хранителни вещества в тялото. И точно както при лечението с акупунктура на цялото тяло, ендорфините и енкефалините (нашите естествени болкоуспокояващи / „чувстваме се добре“ хормони) се повишават след аурикуларни лечения.
Възпалението на ушната мида е признак за полихрондрит – възпаление, което засяга най-вече хрущялите на ухото и носа.

В китайската медицина вашето здраве зависи от потока на Чии (Ци,Qi) и на кръвта в тялото ви. Тази енергия се движи по невидими пътища, известни като меридиани.
Меридианните пътеки пътуват по цялото тяло, включително до ушите.
Стимулиращите ушни точки комуникират с меридианите, за да помогнат за изчистването на всички ци блокади.

Древните медици на Китай разглеждат ушите като отвор към бъбреците.
Ако страдате от заболявания на ушите, може би бъбреците ви са слаби.
Следователно е подходящо да се погрижите за бъбреците и да практикувате упражненията за ушите.

Друго основно е, че Епифизата, ендокринна жлеза с размерите на грахово зърно, е разположена между ушите и е пряко свързана с тях.
Упражненията за ушите стимулират епифизата и я захранват с енергия, необходима за функционирането й.

Те успокояват ума и помагат за понижаване на кръвното налягане. Упражненията помагат за подобряване на състоянието на вестибуларния апарат.

ЗА ЛЕЧЕНИЕ
Аурикулотерапията е широко достъпна терапия, използвана днес от много видове лекари, включително акупунктури, лекари, натуропати, хиропрактици и терапевти.
Аурикулотерапията може да се използва успешно самостоятелно или в комбинация с акупунктура на цялото тяло за подобряване на резултатите от лечението.
Акупунктурата на ушите и семената на ушите стимулира тялото да се самолекува и помагат на хората да се чувстват спокойни, отпуснати, повече в тялото си и по-малко болка.

Тъй като почти цялото тяло е представено на ухото, някои от многото състояния, които могат да бъдат разрешени с аурикулотерапия, включват:

* мускулно -скелетни проблеми като болки в гърба или артрит

* хормонален и ендокринен дисбаланс

* астма и алергии

* психически-емоционални състояния като депресия, стрес и тревожност

* безсъние и нарушения на съня

* храносмилателни разстройства и дискомфорт

* състояния на кожата

Настинка, умора, притеснения? Бързо загряване на ушите
Много често, особено при простуда или други здравословни проблеми ушите са студени.

За подобряване на кръвоснабдяването им, а от там и за загряването им се препоръчва следното разтриване:

* Отпуснете се и направете няколко дълбоки вдишвания.

* Оставете енергията да излиза през ушите ви. Когато издишвате, съсредоточете вниманието си на отвора на ушите и чрез намерението и концентрацията си насочeте протичането на енергията.

* Издишвайте през носа, със затворена уста, а върха на езика опрете до небцето.

* Издишвайте безшумно. .

* Хващате с палеца и показалеца ушната мида по средата и я стискате тип „щипка“.

* Повтаряте няколко пъти, докато усетите, че ухото ви се е загряло.

* Хващате двете уши и правите 5 бавни дърпания нагор, 4 – надолу, 4 настрани като се съсредоточавате да усетите разтегляне в средно ухо, правите кръгчета: напред(4), назад (4 и завършвате с 4 издърпвания навън (усетете каналите на ушите вътре. Готово.

* Движението по посока на часовниковата стрелка разбужда и активизира мозъка. В противоположната посока успокоява и разпускате.

* Добре е утринният масаж да започва с кръгови движения напред, а масажирането преди сън – назад, в посока, обратна на часовниковата стрелка.
Упражнение при болки в кръста, бицепси, бедра, стъпала, глезени и колена.

* Поставете показалците върху външната част на ушите и натиснете стърчащото триъгълниче в преднта част на ушната мида тргус) и плътно затворете слуховия канал. Ще чуете звук, напомнящ на звук от морска раковина. Сега използвате върховете на средните пръсти, започнете леко да потупвате върху ноктите на показалците.Ще чувате подобен на удари в тъпан метален звук. Тупайте леко и бавно 12 пъти. Повторете 3 пъти.

* След като правите упражнението няколко дни, показател, че сте работили добре е отсъствие на звук като от морска раковина. Добра работа!
❤️Бъдете здрави!
Диана Кирова, KIROV Reishi
🌐В общи линии можете да научите и други техники тук – доста е интересно. https://youtube.com/watch?v=8xSp7GR-10Q&feature=share