10 навика на хората със силна интуиция

Предизвикателство е да определим какво е интуицията, въпреки че тя играе огромна роля в ежедневието ни. Стив Джобс я нарича „по-силна от интелекта„. Но както и да я опишем с думи, всички ние интуитивно знаем какво е тя всъщност.

Почти всеки е имал вътрешното чувство, което несъзнателно ни подтиква да направим нещо без да ни каже защо или как.

Но какво всъщност представлява интуицията?

„Определям интуицията като да знаеш нещо едва доловимо без дори да имаш представа защо го знаеш„, казва за The Huffington Post“ Софи Бърнам, автор на бестселъра „Изкуството на интуицията“. Това е различно от мисленето, различно от логиката и анализа. Това е „да знаеш, без да знаеш“.

„Нашата интуиция е винаги с нас, независимо дали сме наясно с това или не“, пише Arianna Huffington, президент и главен редактор на HuffPost  в предстоящата си книга.

Дори и да не сме на кръстопът, когато се чудим какво да правим и се опитваме да чуем този вътрешен глас, нашата интуиция е винаги там, винаги тълкува ситуацията, винаги се опитва да ни насочи по правилния начин. Но можем ли да я чуем? Дали и обръщаме внимание? Дали начина на живот, който водим не блокира нашата интуиция?  Ако поддържаме и развиваме интуицията си, ще извлечем полза от нейната мъдрост, която ще ни помага да преуспяваме в живота и в работата. 

Когнитивната наука разкрива мистерията на неоспоримото, но понякога необяснимо присъствие на подсъзнателната логика в нашия живот и начин на мислене. Често отхвърляна като ненаучна, заради връзката и с психичното и паранормалното, интуицията  в крайна сметка е спасявала човешки животи.

Ето 10 неща, които хората, свързани с интуицията си правят по различен начин.

1. Те слушат вътрешния си глас

„Много е лесно да се отхвърли интуицията“, казва Бърнам. „Но това е един чудесен подарък, който трябва да бъде забелязан.“
Първото нещо, което отличава интуитивните хора е това, че те слушат, а не игнорират насоките на своята интуиция и вътрешни усещания.

„Всеки е свързан с интуицията си, но някои хора не и обръщат внимание,“ казва Бърнам. „Все още не съм срещал успешен бизнесмен, който да не е казвал: „Не знам защо го направих, беше просто предчувствие.“

Според Francis Cholle, автор на Интуитивен компас, за да взимаме най-добрите решения, ние трябва да балансираме интуицията, което служи за преодоляване на празнината между интуиция и рационално мислене. 

„Но ние не трябва да отхвърляме научната логика, за да се възползваме от интуицията“, казва Cholle. “ Можем да почитаме и призоваваме всички тези средства и да потърсим баланс. И чрез търсене на този баланс, най-накрая да приведем всички ресурси на нашия мозък в действие.“

2. Те си дават време за уединение

Да останете сами със себе си може да бъде най-ефективния начин за връзка с вашата интуиция. Уединението помага за развитието на творческото мислене, а също така и за връзката ни с нашата най-дълбока вътрешна мъдрост.

Според Бърнам, интуитивните хора често са интроверти. Но независимо дали сте интроверт или не, уединението ще ви помогне да останете с мислите си  и да се свържете със себе си.
„Трябва да си позволите малко уединение, малко тишина“, казва тя. „В средата на тази лудница … не можеш да разпознаеш интуицията преди всичко от шума на ежедневието.“

3. Те са креативни 

„Креативността дава най-добри резултати, когато работи интуитивно,“ пише изследователят и автор Карла Улф .
В действителност, креативните хора имат силна интуиция, обяснява Burnham, и колкото по-креативни ставате, вие стимулирате вашата интуиция. В същност, практикуването на едното може да развие другото.

4. Те медитират

Медитацията и други практики за концентрация могат да бъдат отличен начин да се свържете с интуицията си. И както „Search Inside Yourself Leadership Institute“ обяснява: „Съсредоточаването може да ви помогне да филтрирате бърборенето на ума, да прецените обективно възможностите си, да се настроите към интуицията си и в крайна сметка да вземете решение, зад което можете да застанете напълно.“

Медитацията също може да ви свърже с вашата интуиция чрез стимулиране на себепознанието. Проучване от 2013 г. публикувано в списанието „Перспективи на психологическите науки“ показва, че медитацията се определя като „съсредоточаване върху моментното преживяване без обективна преценка“ може да ни помогне да разберем по-добре себе си. И както Arianna Huffington отбелязва, повишената интуиция, състраданието, креативността и смиреността са прекрасни странични ефекти от медитирането.

5. Те наблюдават всичко

intuicia-006Първото нещо което правят е да забелязват. Разгледайте едно малко списание и забележете колко странни неща се случват. – казва Бърнам.
Ще имате чувството че срещате често съвпадения, изненадващи асоциации, появяващи се точно навреме във вашето ежедневие, с други думи ще започнете да включвате интуицията си.

6. Те слушат тялото си

slushai-tialoto-siИнтуитивните хора се учат да се настройват към своите тела и да се вслушват във „вътрешните си усещания.“
Ако някога сте почувствали болки в стомаха си, когато сте знаели, че нещо не е наред, но не можете да откриете причината за това, вие разбирате, че интуицията може да предизвика физическо усещане в тялото. Изследванията показват, че емоциите и интуицията са вкоренени в нашия “втори мозък” – червата. По тази причина тези усещания се наричат вътрешни.

7. Те се свързват дълбоко с другите

Четенето на мисли може да изглежда като нещо от фантастиката или псевдо-науката, но това всъщност е нещо, което правим всеки ден. Нарича се емпатична точност, термин в психологията, който се отнася до привидно магически способности, които определят нечии мисли на базата на думи, емоции и език на тялото, според “Психологията днес”.интуиция 004

“Когато видите паяк да пълзи нагоре по нечий крак вие имате едно зловещо чувство” – пише Марсия Рейнолдс в „Психологията днес“. По същия начин, когато наблюдавате как някой се доближава до ваш приятел и той се отдръпва, мозъкът ви регистрира усещането за отхвърляне. Когато гледате по телевизията как вашият отбор побеждава, или двойка, която се прегръща, вие усещате техните емоции като че ли сте там. Емоции като вина, срам, гордост, смущение, отвращение и похот, всички те могат да бъдат изпитани дори само когато ги наблюдавате. „

Според Рейнолдс, настройването на вашите собствени емоции и наблюдаването, както и слушането увеличават вашата емпатия.

intuicia-0028. Те обръщат внимание на сънищата си

Бърнхам препоръчва да се обръща внимание на сънищата като начин за свързване с подсъзнателните мисловни процеси на ума. Сънищата, както и интуицията, имат един и същ източник, така че, може да включите тази част на ума си като обръщате внимание на сънищата си.
“През нощта, когато сънувате, вие получавате информация от подсъзнанието или интуитивната част на мозъка” – казва Бърнхам. Ако резонирате с вашите сънища може да получите много информация за това как да живеете живота си.

9. Те се наслаждават на свободното си времесвободно време

Постоянната заетост, многото задачи, контактът с цифрови устройства и стресът могат лесно да подтиснат интуицията. Според Хафингтън, ние винаги имаме интуитивно чувство за хората в живота си. На едно по-дълбоко ниво ние разпознаваме добрите от ласкателите и двуличниците, но не винаги сме достатъчно пробудени за нашата интуиция, за да открием разликата.

“Ние винаги получаваме предупреждения от сърцето и интуицията си, когато те се появят, пише тя. Но често сме твърде заети за да го забележим.”

10. Те се освобождават от отрицателните емоции

osvobojdavane-na-negativnite-emociiСилни емоции – особено отрицателни – могат да замъглят интуицията ни. Много от нас знаят, че ние не се чувстваме в настроение или „не на себе си“, когато сме разстроени, и това е, защото сме откъснати от нашата интуиция.

„Когато сте много депресирани, ще откриете че вашата интуиция ще ви изневери“, казва Бърнам. „Когато сте ядосани или в повишено емоционално състояние … интуицията ви ще ви разочарова напълно.“

Проучване от 2013, публикувано в списание „Psychological Science“ показва, че когато сме в добро настроение се повишава способността да се вземат правилните решения като игра на думи.

Не може да се каже, че интуитивните хора никога не се разстройват, но вашата интуиция ще се подхранва по-добре ако сте в състояние да приемете и да пуснете негативните емоции в по-голямата си част, вместо да ги подтискате или да мислите постоянно за тях.

превод от английски: krasiva.org