Шизандра – китайски плод на дълголетието и мощен адаптоген

Красива лиана, с малки червени гроздчета, ухаеща на лимон

Вярвало се е, че в тези малки плодчета се съдържат трите основни жизнени енергии: Дзин, Чи и Шън. Шизандра е сред най-популярните тонизиращи билки в Азия и често е изобразявана в древното изкуство като символ на дълголетието и дори безсмъртието. Ако се използва 100 дни последователно, тази тонизираща билка пречиства кръвта, изостря ума, подобрява паметта, възобновява енергията на бъбреците и най-вече сексуалната енергия и функции както при мъжете така и при жените, прави кожата сияйно красива.

Известно преди 250 г. преди новата ера, това рядко растение е описано в китайската медицина като “у – уен – дзи” – което означава “плодът с петте вкуса”, тъй като има кисела месеста част, семената са горчиво-тръпчиви, кожичката е сладка, а при съхранение придобива солен вкус.

Среща се в Китай и части от Русия и Япония. Нарича се още китайски лимонник, заради силния му аромат на лимон. Шизандра (Schizandrae chinensis) е многогодишно растение-лиана, достигащо височина 8-15 м. Стъблото му е с дебелина 1,5-2 см. , а листата са елипсовидни, с ярко зелен цвят. Плодовете са гроздчета с 1-2 семена, с пурпурночервен цвят и леко кисели на вкус.

Тонизираща билка с мощен адаптогенен ефектschizandra-chai  

Шизандра е отлично средство както за енергезиране и ободряване, така и за успокояване и добър сън. Но как може един и същи елемент да има на пръв поглед противоположни ефекти?

Според китайската традиционна медицина шизандра е билка “адаптоген”. Официално този термин бил въведен от руски учени през 1958 г. и се отнасял за всяка билка, която „обикновено има нормализиращо действие, независимо от посоката на патологичното състояние.“ Така че, няма значение дали сте твърди сънливи или твърде нервни, шизандра ще балансира състоянието ви.

За разлика от кофеина, шизандра стимулира централната нервна система, без да създава възбуждащ ефект. Още преди около 2000 години за пръв път е посочена като адаптогенен тоник в китайската медицина. Оттогава тя става една от най-популярните адаптогенни билки в Китай, където се използвала за стимулиране на мозъчната функция, укрепване на половите органи и разкрасяване на кожата.

10 от най-разпространените лечебни свойства на шизандра

Стимулира имунната система
Плодовете на шизандра съдържат множество лигнани – съединения, които стимулират имунната система, борят се с раковите клетки, предпазват и регенерират черния дроб, както и увеличават способността на организма да се справи със стреса.

 

Изчиства белите дробове
Шизандра бери чайовете са отлични белодробни тоници и са полезни за кашлица и възпалено гърло. Плодовете са с високо съдържание на витамин С и често се използват в състава на сиропи за изчистване на белите дробове.

За детоксикация на черния дроб    Шизандра съдържа множество активни съставки, включително Schizandrin B, който увеличава производството на глутатион от черния дроб. Глутатионът, най-мощният клетъчен антиоксидант е от решаващо значение за да се предпази тялото от химикали и токсини, като дезактивира свободните радикали в черния дроб. Компонентите в плодовете на шизандра подобряват функцията на черния дроб чрез активиране на ензими, които ускоряват растежа на чернодробните клетки.

 

Подпомага мозъчната функция и подобрява паметта
Доказано е, че при консумация на шизандра може да бъде стимулирана интелектуалната активност и ефективността на работа, както и дейности, изискващи концентрация, координация и издръжливост.

Подобрява физическата издръжливост
Силата на този супер плод може да повиши нивото на издръжливост до 10 пъти. Шизандра е била използвана от професионални спортисти по целия свят, за да се подобри физическата издръжливост и умения в състезателни спортни дейности.running

Енергизиращ ефект
Други съставки на шизандра, като етерични масла, киселини, витамини и минерали допринасят за тонизиращия ефект на билката, като увеличават способността на клетките да създават и използват енергия, както за обработването на отпадъци, така и да доставят повече кислород на клетките в организма.

Антибактериални свойства
Поради антибактериалните си свойства, шизандра се използа за лечение на настинка, астма, кашлица, болки в гърлото, хепатит, алергични кожни реакции и хронична диария.

Успокояващо действие
Шизандра съдържа лигнани за възстановяване на нервната система, а дори и фитоестроген, който предпазва сърцето при жени в менопауза. Увеличава устойчивостта на ума и тялото срещу дразнители. Предпазва организма от увреждане, както от внезапен стрес, така и от последствията от хроничен стрес, като предотвратява атрофията на надбъбречните жлези.

Билка на красотата
Използвана е в Китай от жените на императорския двор за подобряване и запазване на младежкия вид на кожата. krasiva kojaСпоред китайската медицина това се дължи на способността и да изгради и усили енергията “уей чи”, която тече точно под повърхностния слой на кожата. Чрез увеличаването на тази енергия, порите се отварят и затварят, което заздравява кожната тъкан. Шизандра създава и запазва влагата, както и овлажнява за да осигури меки, гъвкави клетки на кожата, като по този начин я предпазва от вредните въздействия на твърде много слънце или вятър. Също така е отлична за хора с кожни заболявания като акне или псориазис, което се дължи на ефекта от пречистването на черния дроб, което често е в основата на много кожни проблеми.

Мощен афродизиак
Известна със способността си да увеличава сексуалната мощ при мъжете, като в същото време намалява сексуалната умора. afrodiziakПредотвратява преждевременната еякулация и помага за постигане на невероятна издръжливост. Усилва кръвообръщението и чувствителността на женските гениталии. Увеличава вагиналните секрети по време на полов акт. От друга страна шизандра се използва за предпазване от вагинално течение.

Как да приемаме шизандра :

Традиционната употреба на шизандра е да се дъвчат сушени плодове всеки ден в продължение на 100 дни. Препоръчителната доза е 2-10 грама сушени плодове дневно.

Сушените плодове също така често се приготвят като чай или като алкохолен екстракт. Но за да приготвите чай от плодовете на шизандра, те трябва да бъдат предварително накиснати, защото съдържат танини, които трябва да бъдат премахнати. Варят се около 15 мин. на бавен огън.

Може да накиснете плодовете за една доза, ако ще ги варите на следващия ден, или да накиснете по-голямо количество и да ги съхранявате в хладилник, за да имате под ръка за цяла седмица.

За оптималното производство на антиоксиданта глутатион, шизандра се препоръчва да се приема заедно с 50 mcg от минерала селен.
Внимание: шизандра трябва да се избягва ако сте бременна, тъй като е маточен стимулант.