10 съвета за здрава и красива коса

Експертите обикновено съветват да избягвате миенето на косата повече от един – два пъти седмично, тъй като шампоанът може да отмие себума от косата и скалпа.Това може да бъде опасно, тъй като себумът е естествената мазнина, която предпазва косата от изсушаване и накъсване.Вероятно повечето от нас се чудят дали ежедневното миене може да повреди косата. За съжаление това е точно така.

Ето някои съвети как да поддържаме косата си красива и здрава

грижа за косата1. Започнете миенето на косата с изплакване, за да отстраните, праха, мръсотията и стилизиращите продукти.

2. Използвайте неутрални шампоани (със средно ниво на pH). Количеството шампоан, което се използва за дълга коса не трябва да надхвърля супена лъжица.

3. Не измивайте косата си два последователни пъти, тъй като второто измиване ще отмие подхранващите вещества от косата ви.

4. Масажирайте скалпа за да отстраните мъртвите клетки. Това ще ви предпази от пърхут.

грижа за косата 1

5. Измивайте косата си с топла вода, а изплаквайте с хладка за да затворите повърхностния слой и за да добавите блясък.

6. Изплаквайте косата си добре.

7. Никога не изстисквайте косата си когато е мокра. Попийте излишната вода с хавлия.

8. Разресвайте косата много нежно, за да не повредите структурата и. Почиствайте гребена или четката си поне два пъти в месеца – измивайте ги с топла вода и шампоан.грижа за косата 3

9. Поне веднъж месечно използвайте подхранващо масло – като масло от жожоба или пшенично масло. Навлажнете косата и го нанесете директно върху скалпа. Увийте косата си с хавлия и я оставете за 10-15 мин. Изплакнете.

 Не сушете косата си със сешоар, тъй като високата температура може да се окаже много опасна. Ако не можете да го избегнете, пробвайте със студена струя и го дръжте на разстояние от 15-20 см. от косата си.