Кои са витамините за здрава и блестяща коса

Косата се състои от 97% кератин и протеини и 3% влага. Общо в тялото има  5 милиона космени фоликули. Косата расте в размер на 1,25 сантиметър на месец, или 1 мм на всеки 3 дни.

Недостигът на хранителни вещества, витамини и минерали, хормонални промени и стрес може да забави растежа на косата и да доведе до загуба на коса.

Vitamins & mineralsВитамините са органични съединения, които са от съществено значение за нормалното развитие и функциониране на тялото ни. Ако на организма липсва някакъв витамин, той ще ни сигнализира за  състоянието  на кожата, ноктите, и по-специално на косата.

За да имате  здрава и силна коса се нуждаете от витамините A, E, C и B.

Витамин А подобрява състоянието на скалпа и структурата на косъма, като го прави по – мек и еластичен. Неговият дефицит води до чупливост, цъфтящи краища, суха коса и скалп.витамини от група В Съдържа се в в жълтите и оранжевите плодове и зеленчуци, в листата на зелето и марулята. Източник на витамин А също са риба, яйчен жълтък, масло, моркови, кайсии, грозде.

Витамините от група В  укрепват косата и скалпа и предотвратяват прекомерното омазняване. Най-много се съдържат в кафявия ориз. За да компенсирате  липсата на витамини от тази група включете в менюто си различни зърнени храни, пшеничен и ръжен хляб от пълнозърнесто брашно, слънчогледови семки. Ако косата расте много бавно вероятно на организма му липсват витамини В1 и В12. Недостигът на витамини B2 и B8 може да доведе до плешивостЛипсата на витамин B9 провокира ранното побеляване и косопад.

Витамин С е от съществено значение за укрепване на кръвоносните съдове и космените фоликули. Най – голямо количество витамин С се съдържа в цитрусовите плодове, касис, боровинки, шипки, зеле, чушки и др. 

Витамин Е помага за нормализиране на кръвообращението в кожата на главата, което позволява на косата да има здрава и блестяща визия. Недостигът на витамин Е може да се възстанови като консумирате слънчогледово олио, орехи, слънчогледови семки. Ако косата има безжизнен вид, без блясък на организма му  липсва витамин E.