Как да увеличим ръста си, ако сме над 25

Всички ние знаем, че човек расте до определена възраст (момичетата до 18 години, а момчетата до 24). После растежът спира. А може ли да се порасне след 25? За да отговорим на този въпрос трябва да разберем самия процес на растежа.

Как растем

Човек расте с увеличаването на дължината на костите. И този процес продължава до пълното затваряне на зоните за растеж на костите – зоните на хрущяла в гръбначния стълб и на окончанията на дългите кости. Докато тъканта още не е загрубяла в тези зони, може значително да се увеличи дължината на тялото под влиянието на хормона на растежа. Когато с възрастта хрущялните зони закостенеят, това ще попречи на по-нататъшния растеж.
Излиза че, за да си удължиш костите след 25 годишна възраст вече няма как да стане, освен с помощта на хирургическа операция. Но да се “изтеглим” с няколко допълнителни сантиметра е възможно. И това не е толкова трудно.

Как да си увеличим ръста

Това можем да го постигнем като резултат от разтягането на междупрешленните дискове. Цялата работа е в това, че гръбначният стълб на човека се състои от 24 прешлена, кръст и опашна кост. Между прешлените се намират междупрешленните дискове, които поемат натоварването и осигуряват гъвкавостта на гръбначния стълб поради това, че те се състоят от хрущялоподобна тъкан. И тъй като хрущялът може да се разтегне, то това ще доведе до увеличаване дължината на тялото.
Всъщност повечето хора са по-ниски от своя собствен максимално възможен ръст с от 2 до 6 см.(даже и повече). Вина за това има еластичната природа на междупрешленните дискове, които се свиват под въздействието на тежестта и високото налягане, причина за което могат да бъдат неправилната стойка и вдигането на тежести над главата.
Ето защо дори и редовно да се занимавате с упражнения за разтягане на гръбначния стълб, ръста ви няма да остане постоянен ако не изправите стойката си, не спрете да вдигате тежести над главата и не укрепите мускулите на торса.

Колко можем да прибавим към ръста си

Нека да ги сметнем. В гръбначния стълб има общо 24 междупрешленни диска. Ако разтегнем всеки от тях с по 3 мм, могат да се добавят общо около 7 см. към ръста. Не е зле, нали?
Известен е случай с цирков артист, който можел да расте с цели 16 см. само чрез разтягане на гръбначния си стълб.

Какви упражнения помагат за увеличаването на ръста

Съществуват много и различни упражнения за разтягане на гръбначния стълб. Избрали сме ви няколко, които са прости и ефективни. Те ще са напълно достатъчни като за начало.

Котешко разтягане

За да изпълните това упражнение трябва да легнете с лицето надолу по корем и да опънете ръцете и краката си така че да образуват права линия. Сега повдигнете лявата ръка, а зад нея левия крак. Задръжте в тази позиция за около 20-30 секунди, а след това сменете ръката и крака. Направете 2-3 серии.

Висене на лост

Това е може би най-простото от всички упражнения. От вас се иска просто да повисите на лоста и да се задържите в това положение за 15-30 секунди. Останалата работа ще свърши силата на тежестта. Препоръчително е да се практикуват 2-3 серии дневно.

Ето как изглежда това:

Упражнение „Кобра“

Важно!

Ако сте се захванали с разтягането на гръбначния стълб, не забравяйте да укрепите мускулите на торса, особено пресата. Колкото по-силни са мускулите ви, толкова по-силно ще е съпротивлението на натиска, който се пада на торса в резултат на силата на тежестта или неправилната стойка.