Д-р Пааво Айрола : ХРАНЕНЕТО е единственият важен фактор, разрушаващ човешкото здраве

Препоръките за здравословно хранене на финландския лекар Пааво Айрола и френския хирург Виктор Поше, които Лидия Ковачева споделя в книгата си „Гладът – приятел и лекарство”

Пааво Айрола е финландски лекар, получил през последните години особено голяма популярност с труда си „Смутени ли сте вие?“, който казва: храненето е единственият важен фактор, разрушаващ човешкото здраве. Разбира се, има и други: пушене, пиене, тежък душевен емоционален стрес, недостиг на сън, на движение и т. н. Но никой от тях не може да упражни толкова бързо и унищожително влияние върху здравето, както неправилното хранене.“ И продължава: „Логично е тогава да се заключи, че правилното или подобреното хранене би било най-важният фактор за предпазване от заболяване или за възстановяване на влошеното здраве.“

Признат специалист в областта на храненето, автор на много трудове в областта на биологичната медицина, носител на много международни награди, д-р Пааво Айрола заработи и върху макробиотиката – наука, която ни учи да усвоим изкуството да живеем по-дълго. И в това изкуство на първо място като основен фактор той поставя храненето.
Ето и препоръките му за здравословното хранене, които съдържат разработена от него макробиотична диета:

– по-голямата част от храната трябва да се състои от пресни плодове и зеленчуци в сурово състояние, за предпочитане – отгледани с органична тор. Те да бъдат колкото е възможно по-разнообразни.

– към топлинна обработка на храните да се прибягва тогава, когато е затруднено сдъвкването им (стар фасул, леща, тиква, картофи и др.) Поне 75% от храната да е сурова, тъй като плодовете и зеленчуците са пропити от слънчева енергия и съдържат хлорофил, ензими и витамини в пълния им състав. Те са здраве за всички.

– зърната и семената в неговата диета се приемат сурови, покълнали или в комбинация с други храни. Медът заменя захарта там, където има нужда от подслаждане.

– препоръките му за мазнините: растителни масла (слънчогледово, царевично и пр.), студено пресовани, тъй като в този вид са наситени с мастни киселини и витамин Е.

– месото и месните консерви са изключени от неговата макробиотична диета. Той препоръчва да се избягват бялата захар и бялото брашно, както и всичко приготвено от тях: бонбони, пасти, кейкове, сладкиши, сладоледи, както и кафе, черен чай, шоколад, алкохол, тютюн. Черният чай може да бъде заменен с билков: изборът на билки е изключително богат и всеки може да намери чай според вкуса си.

При оформяне на дневното меню той се спира на трикратното приемане на храна: закуска, обяд и вечеря. Първото изискване е след ставане да се изпива чаша вода, билков чай или прясно изцеден сок от плодове, разреден наполовина с вода. Към закуската се пристъпва след известен интервал от време след ставането от сън. И при трите хранения винаги първото блюдо да са суровите пресни плодове или зеленчукови салати.
Препоръките на д-р Айрола включват малки количества прясно домашно приготвено кисело мляко, извара или сирене. Въглехидратната храна се приема под формата на булгурени каши, печени или варени картофи и всякакви нишестени зеленчуци. Хлябът е винаги пълнозърнест – пшеничен или ръжен.

Освен всичко казано дотук д-р Айрола отправя към нас още един апел – да ограничим топлинно обработената храна, както и белтъчините от животински произход. Цялото цивилизовано човечество се увлича от създадените технически удобства и кулинарното изкуство процъфтява. По този повод д-р Айрола пише: „Бавната дегенерация на човека до нашия ад от болести е започнала с откриването на готвенето.“

И предупреждава: белтъчините не бива да превишават 40-50 грама на ден, като две трети от тях трябва да бъдат от растителен произход.“

Към препоръките на д-р Пааво Айрола искам да добавя препоръките на д-р ВИКТОР ПОШЕ – френски хирург, дадени ни още преди няколко десетилетия в неговия труд „Есента на живота“: „В цивилизования свят хората се хранят прекалено много и неразумно, като злоупотребяват с месо, сладкиши, тестени произведения, възбудителни – кафе, чай, шоколад, спиртни напитки, въобще всичко, което прави кухнята „хубава“. Изпълвайки тялото си с отрови, те изтощават своята нервна система. Отделителните органи не смогват с работата си и наслояването на отрови докарва болестите и преждевременна смърт…“
Според него „за човека, чиято работа е свързана с голямо мускулно натоварване или работа на открито, са необходими три хранения на ден, но за човека на умствения труд или седяща работа две хранения на ден са достатъчни. Даже бих препоръчал едно и половина, като „половината“ е обядът във вид на разширена закуска.“
Лично за себе си д-р Поше е възприел вегетарианския начин на хранене като по-здравословен. Обедната разширена закуска той прави само с плодове. С новосъздадената си диета той постига изключителна издръжливост, жизненост и работоспособност. Главното, към което д-р Поше насочва вниманието ни, е, че докато трае работният ден, силите на организма трябва да бъдат използвани не за преработване на храната, а за текущия трудов процес. Точно затова той се насочва към плодовете като лесно смилаема и незаангажираща храна. Приемането на друга храна според д-р Поше би трябвало да бъде след свършване на трудовия график, за да се осъществи пълно и нормално храносмилане.
За изобилните обеди, които хората обикновено правят, той пише: „Обедното хранене не е за препоръчване, защото то намалява работоспособността в следобедните часове. Обилното ядене вреди на работата, каквато и да е тя – физическа или умствена. Часовете след хранене са часове за смилане на храната. Всяка работа, вършена с пълен стомах, е мудна и мъчителна, както и в ущърб на човека…“ Състоянието, което всеки познава след обилен обяд, когато очите сами се затварят, а работата върви насила, нашият мъдър народ като превъзходен наблюдател формулира съвсем точно: „Пълен стомах – празна глава.“
За сутрешното ползване на кафета и закуски д-р Поше пише: „Обичаят да се яде със сутрешното ставане или да се пие кафе се дължи на лош навик. Най-добре е да се въздържаме от ядене. Ползването на хляб, сандвичи, масло, мляко, кренвирши, яйца и пр. води до лоши последици.
Ето и препоръките на д-р Поше относно подбора на ползваните продукти: „Пресните плодове са най-здравословната храна, тъй като те са акумулаторите на слънчевата енергия – източник на живота. Всичко в пресния суров плод е в пълен състав, приспособено точно към нашия организъм. Хлябът трябва да е замесен от брашно, от което не са отделени триците. Захарта е храна, с която се злоупотребява, а тя изтощава черния дроб. Заменете я със зрели плодове! Откажете се от сладкарските „изобретения“ и ги заменете с изобретенията на самата природа!“

От: „Гладът – приятел и лекарство”, Лидия Ковачева