Аюрведа : 7 златни принципа за здравословен живот

Начинът на живот, одобрен от Аюрведа, наречен още диначария, не е толкова сложен, колкото си мислите. Един прост набор от правила, от ставането преди изгрев до рутинните занимания, може да промени това колко силен се чувствате вътрешно и външно. Подкрепете ума и тялото си с упражнения, медитация и здравословна диета или аахара и ще бъдете на път към една нова и подобрена ваша версия.

Аюрведа има цялостен подход към здравето. Именно затова ежедневната рутина или диначария е от централно значение за философията на практиката. Влизането в ритъм има своите предимства и скоро ще откриете, че тези принципи ви стават втора
природа. Следвайте тези концепции и би трябвало да се чувствате по-енергични и спокойни. Освен това, тялото ви ще бъде по-добре оборудвано, за да се справя с това, което живота ви изпраща.

Това не е всичко. Тези рутинни процедури могат да защитят тялото ви от инфекция. И понеже ви изцеляват отвътре, те също са чудесни за вашия ум. Ще можете да управлявате стреса по-добре. И тъй като това е изцяло естествен подход, нямате нужда от специални умения. Това е нещо, което всеки може да направи за цялостно благоденствие. Ако това е привлякло интереса ви, ето как можете да започнете да правите ходове.

1. Стартирайте рано

Нидра или съня са основата, на която се крепи цялото ви щастие и общото ви здравословно състояние. Според Аюрведа, ако умът ви е в спокойно състояние, сънят трябва да идва лесно. Това е достатъчно важно, за да се класира като upastambha (един от трите основни стълба на здравето в Аюрведа) заедно с диетата или аахара.

Аюрведа силно ви насърчава да се събуждате преди 6 часа сутринта. Лягайте си рано всяка вечер преди 10 часа, така че да можете да направите това без да се чувствате лишени от достатъчно сън. Прозорецът от 6 до 10 часа сутринта (и от 18:00 до
22:00 часа) се смята за кафа фаза на деня, характеризираща се с леност и тежест. Тялото ви ще иска да се забави, което е идеално, за да си легнете рано. Ставането ви по-късно от 6 часа сутринта ще означава, че трябва да се преборите с усещанията на кафа, които ще се проявят напълно по това време. Ако можете да го управлявате, се придържайте към препоръчаното от Brahma muhurtha време за събуждане, което е около 1 час и 36 минути преди изгрев слънце. Това съответства на естествените ритми на тялото ви.

2. Грижете се за зъбите си

Оралната хигиена е важна. Някои навици като дантадхавана (миене на зъбите) са обичайна част от ежедневието на всеки. Други практики като кавала или гандуша (гаргарене) не са такива. Поддържайте устната кухина здрава и предотвратявайте заболяване чрез жабуркане със сусамово олио. То се състои в изплакване на устата при събуждане с масло. Превъртаме го наоколо, за да убие бактериите и да предотврати плака. Когато се жабурите с масло, тялото ви се възползва по много начини. То детоксикира тялото ви и изчиства също и сетивата ви. Жабуренето с олио предотвратява също и напукване на устните, лош дъх, кървене на венците и гниене на зъбите.

3. Почистете сетивните си органи

Диначария включва редовно рутинно прочистване, което поддържа вашите сетивни органи и тялото да работят добре. Мислете за това като „смазване на машинарията“. Няма по-добро време да започнете, отколкото когато се събудите. Именно затова
сутрешната рутина е толкова важна.

  • Почиствайте очите с помощта на анджана, третиране с билки, приготвени в пепел, смесена с гхи, нанесена върху вътрешната част на клепача като каджал или очна линия. Смята се, че има охлаждащ ефект върху очите. Когато се използват билки, тя може да помогне за лечение на нарушения на очите.
  • Терапията нася, която включва изливане на наситени с билки мазнини в ноздрите, помага за смазване и почистване на прохода след нети терапия. Това е по същество назално промиване с помощта на специален чайник за нети.
  • Дхумпана или инхалация на билков дим помага да се изчистят ноздрите, облекчавайки инфекциите на горните дихателни пътища като кашлица или бронхит.
  • Подарете си само-масаж с масло, за да раздвижите и затоплите мускулите и тялото си.

4. Останете активни

Макар че можете да се поглезите с масажи, упражненията са еднакво важни. Изследователите са установили, че йога може да бъде толкова ефективна, колкото и всяка друга форма на упражнения. В някои случаи тя дори може да работи по-добре за цялостно умствено и физическо благополучие. Смята се, че регулира симпатиковата нервна система, която е отговорна за повишаване на сърдечната честота и други реакции от типа бий се или бягай. Специфичните асани или пози в йога могат да
постигнат определени ползи за здравето. Например, дханурасана помага при лошо храносмилане и запек, както и при чернодробни проблеми. Правейки я можете да поддържате тази част от тялото ви да работи добре. Наукасана, халасана, бхуджанангасана и ваджрасана се смята, че помагат при проблеми, свързани с диабета. Те могат да бъдат от полза за тези, които имат инсулинова резистентност или проблеми, свързани с регулирането на кръвната захар.

5. Усилете ума си с медитация

В Аюрведа умът и психологическата насторйка са също толкова важни, колкото и физическото тяло. Яснотата на ума може да бъде постигната чрез смесване на дисциплина, редовни упражнения и ако е възможно медитация или молитва. Трансценденталните техники за медитация могат да ви помогнат да изпуснете парата и наистина да се освободите от стреса. Концентрацията, необходима за медитация или фокус, също така укрепва вашия интелект. Докато се научавате да придобивате контрол върху мислите и емоциите си по време на медитацията, ви идват по-добри решения, за да ви направят по-щастливи, по-позитивни, психически и емоционално по-силни.

6. Хранете се правилно

Храната е един от основните стълбове на здравето и щастието, според Аюрведа. Диетата се разглежда като превантивно лекарство за тялото. Времето за хранене заслужава цялото ви внимание. Това означава да не правите по няколко неща по време на обяда на работното място или пред телевизора у дома. Следвайте разнообразна диета, която балансира вкусовете сладко, кисело, горчиво, люто, солено и стипчиво. Избягвайте да пиете ледена или много студена вода по време на хранене. Ако можете по всяко време да пиете вода със стайна температура или леко затоплена, това е още по-добре. Отпийте малко вода по време на храненето си, но не прекалено много. Избягвайте консервирана или застояла храна. Яжте прясна храна колкото е възможно повече.

Придържайте се към храни, които са подходящи за сезона. Много от „правилата“ са интуитивни. Например, през зимата или в студено, влажно време, трябва да пиете хладка вода, за да помогне на храносмилането и да ядете сушени плодове и ядки. През пролетта, когато сте податливи на алергии, консумирайте противовъзпалителни, имуностимулиращи и пробиотични храни като мед, цитрусови плодове и ферментирали храни. Като започне да се затопля времето, яжте лека храна и пийте повече течности, за да компенсирате загубената от изпотяването вода. Охладете тялото си с кисело мляко, салати, пресни плодове и сокове. През есента, когато времето захлажда, улеснявайте натоварването на тялото си, като избирате лесно смилаеми храни. Изчакайте до зимата, преди да изберете мазните храни.

7. Създайте си рутинна процедура преди лягане

Задайте си фиксирано време за лягане и се придържайте към него. Не гледайте нищо, което може да стимулира ума ви преди сън. Прескочете консумацията на алкохол, чай или кафе, преди да се опитате да заспите. Работата или четенето късно през нощта не
са препоръчителни. Целта е да имате ясна глава, която да не бръмчи от идеи и да няма тревоги. Музика или кратка 5-10 минутна медитативна сесия или молитва може да ви помогне. Трябва също така да измиете лицето, краката и ръцете си, преди да
се мушнете в леглото. Уверете се, че сте минали през тоалетната и нямате никакви повици за движение на червата или да урините след това, тъй като това може да предизвика събуждане през нощта. Не на последно място, следва да се избягва следобедния сън или дрямката през деня.

Ако не спазвате обичайните процедури преди лягане, това може да доведе до смущение на всички доши (балансиращи енергии) в тялото. Също така, един режим на здравословен сън би трябвало да поддържа баланса.

Източник : curejoy.com    чрез Живеда