Домашният крем за лице – предимства и недостатъци

Домашно приготвените кремове имат много предимства

Те са напълно натурални, не съдържат консерванти и други токсични вещества.

Резултатите от тяхното използване са не по-лоши от тези на купените от магазина, в случай че сте избрали правилните за вас съставки.

Не водят до пристрастяване и не съдържат хормони, за разлика от скъпите козметични продукти.

Но имат и своите недостатъци

Домашните кремове имат кратък срок на годност. Те могат да се съхраняват не по дълго от един месец, а понякога седмица или няколко дни.

Спорно е дали приготовлението на един такъв крем ще излезе по-евтино от готов крем. Може да похарчите пари за експерименти, докато намерите подходящия крем, но въпреки това,  ако изберете естествен крем вашата кожа ще ви бъде благодарна затова.

Самото приготовление може да ви се стори скучно и досадно.домашна козметика 2

Съставките за домашните кремове можете да намерите в аптеките или интернет магазините.

Препоръчително е да имате спринцовка с деления за да можете да отмервате необходимото количество милилитри и мини миксер, тъй като при всички рецепти е необходимо смесване и разбиване на компонентите.

Ако нямате мини миксер може да разбивате с лъжица или вилица или да използвате обикновен миксер с такива приставки, които позволяват разбиване на по-малък обем смеси.

Последователност на приготвяне на домашните кремове

домашна козметика 4Първо трябва да разтопите на водна баня твърдите вещества – такива като пчелен восък и твърди масла (какаово масло и др.) Между другото най-лесно ще отмерите пчелния восък като го рендосате или го нарежете с нож на чипс.

Следващата стъпка е добавянето на съставки като глицерин, ланолин, мед и натурални масла, маслени билкови извлеци. По принцип може да пробвате да разтопите восъка заедно с глицерина или ланолина, а даже и с маслото. Но е препъръчително да добавяте съставките постепенно.

Последна стъпкадобавяне на воданастойка или отвара от билки.

След като сте добавили течността, смесете съставките, свалете от водната баня и започнете да разбивате с миксера. По време на разбиването добавете етеричните масла. Препоръчва се разбиването да продължи докато изстине напълно.За да ускорите процеса може да сложите съда с крема в студена вода. След това изсипете вече готовия крем в специално приготвено бурканче.

Съхранение на натуралната козметика

Домашната козметика трябва да се държи в хладилник, за да се съхранят за по-дълго  активните вещества.

Използвайте шпатула или пластмасова лъжичка за да не попаднат микроби в крема, тъй като домашната козметика създава отлични условия за това.

Проверявайте срока на годност на вашите домашни кремове. Добре е на бурканчето да се записва дата кога е направен.Това е особено важно за продуктите на водна основа.

Направете толкова, колкото ще можете да използвате преди крайния срок.