Защо се чупят ноктите и как да се грижим за тях

Здравите нокти имат гладка, лъскава и розова на цвят повърхност. Външният им вид свидетелства за здравето на човека. Ако ноктите станат крехки, чупливи и започнат да се разслояват, то причините могат да са различни. Ето някои от тях:

Неправилна грижа

Нискокачествен лак и лакочистител могат да бъдат една от причините. В такъв случай е необходимо да дадем на ноктите си почивка или да сменим лака.

Вредното действие на съставките в почистващите препарати

Затова ако ноктите се разслояват е необходимо да използваме гумени ръкавици и да нанасяме подхранващ крем.

 Неправилно хранене

Чупливите нокти често се дължат на нарушена обмяна на веществата. Преди всичко трябва да обърнем внимание с какво се храним, тъй като ноктите бързо реагират на липсата на витамини и минерали. Също така за ноктите са необходими магнезий, фосфор, витамини от група Б , различни минерали и микроелементи.

Има няколко компонента за здрави нокти – протеинови храни и аминокиселини – това са строителните материли на ноктите. Витамин Д участва в усвояването на калция, витамин Е защитава кожата на ноктите от преждевременно стареене, селенът отговаря за здравословния цвят на нокътната плочка, биотинът придава на ноктите еластичност и ги предпазва от чупливост. За да получава организмът всички необходими вещества трябва да се храним здравословно и разнообразно.

Гъбична инфекция

Слабите нокти лесно могат да станат жертва на гъбична инфекция. При наличието на това заболяване, ноктите стават чупещи се, разслояващи се и имат неприятен жълт отенък. Гъбичната инфекция започва най-често с пукнатини в петите и пукнатини между пръстите на краката, а след това засяга и ноктите. За да се определи характера на заболяването е необходимо да се направят всички необходими тестове. Изменението във вида на нокътната плочка може да бъде причинено от бактериална инфекция, а не гъбична.грижа за ноктите Заразяването с гъбични заболявания се дължи на отслабване на защитните свойства на имунната система, тъй като гъбички има върху кожата и лигавицата на всеки човек. Затова трябва да се следи за общото състояние на здравето. Гъбичките се чувстват комфортно на топло и влажно – бани, басейни, плаж. След посещение на обществени места може да обработите ноктите с противогъбичен спрей или боров спирт.

Не забравяйте, че ако вземете всички превантивни мерки, използвате качествени продукти за грижа за ноктите, ако се храните пълноценно, никак не е трудно да имате здрави и красиви нокти.