Вижте ползите от кокосовото масло за здравето!

Кокосовото масло често е описвано като най-здравословното масло на света. Но това твърдение не винаги е било такова. Години наред това масло е било с лоша репутация поради високия процент на наситени мазнини.

Днес се знае, че кокосовото масло се различава от повечето известни масла, и че всъщност е много полезно за здравето.

Как кокосовото масло придобива лоша репутация?

Наситените масла повишават нивото на холестерола и с това предизвикват сърдечни заболявания. Допълнително изследване, проведено преди 40 години, потвърждава тази констатация. Но важния момент е, че проучванията са правени върху хидрогенизирано кокосово масло, а не върху студено пресовано.студено пресовано кокосово масло

Кокосовото масло се използва в Азия и Тихия океан от хиляди години и като храна и като лекарствоВ тропическия климат като Полинезия, Шри Ланка и Юкатан, хората, които се хранят с кокос са много здрави, имат по-малко сърдечни заболявания, рак и проблеми с дебелото черво.

Ползи за здравето от студено пресованото кокосово масло :

Допринася за правилното функциониране на щитовидната жлеза

Проучванията показват, че кокосовото масло съдържа мастни киселини, които стимулират метаболизма и дават повече енергия.кокосово масло 2

 Помага при лечение на кандида и други гъбични инфекции 

Кокосовото масло съдържа каприлинова киселина, която има функцията да унищожава излишната кандида в организма.

 Намалява холестерола 

Маслото е богато на лауринова киселина, която предпазва сърцето чрез намаляване на общия холестерол и увеличаване на добрия холестерол.

Регулира теглото 

Здравите мастни киселини не циркулират през кръвния поток като другите мазнини, а се изпращат директно в черния дроб, където се превръщат в енергия. Така тялото не съхранява тези мазнини, а веднага ги използва за производство на енергия. Подобрява състоянието при диабетици 

Кокосовото масло не предизвиква инсулинови скокове в кръвния поток. Вместо това, помага при регулирането на кръвната захар с подобряване на секрецията на инсулина.

 

 

 Намалява риска от сърдечни заболявания 

Няколко изследвания, направени върху хора, живеещи в Тихия океан, показват, че диетата им, съставена от 30-60% кокос, допринася за почти несъществуващ процент от сърдечно-съдови заболявания.

Подобрява имунната система 

Съдържа лауринова киселина 50% (както в майчиното мляко), действа антибактериално, антивирусно и антигъбично.kokosovo maslo

Подмладява и подхранва кожата 

Когато се прилага външно, образува защитен антибактериален слой и ускорява зарастването на синините и регенерирането на пострадалата тъкан.

Подхранва мозъка с подобряване на когнитивната функция, дава енергия и помага при хронична умора.