Силата и красотата на човешкото тяло в картините на Томаш Рут

Tomasz-Rut“Моите платна изразяват целия спектър от човешки емоции – от еуфория и жизненост до удовлетворение, меланхолия, болка и агония.” “Надявам се да предам красотата такава, каквато е наистина” – казва Томаш Рут, един от 5-те най-добри съвременни художници.

Със своя собствен, неповторим стил, той се стреми да отрази тайните на човешките взаимоотношения. Темите,които представя в изкуството си отразяват духовността на съзнанието. Ангели символизират утеха и помощ, постоянната борба между доброто и злото се проявява чрез изображенията на коне и борци, чувствена прегръдка изразява страст в отношенията.

Рут е роден и израснал във Варшава, баща му е шампион по лека атлетика, а майка му – художничка. Всичко това оставя огромен отпечатък върху формирането на личността на Томас. Първите му впечатления са от европейските стадиони, където малкият Рут се възхищавал на съвършенството на човешкото тяло. „Израснал съм между леката атлетика и студиото на майка ми и това е голямо вдъхновение за мен.“ – споделя Рут.

Започва да рисува на много ранна детска възраст, когато дори още не можел да говори. Първата му самостоятелна изложба се провежда, когато младият художник е само на 11 години. След това учи в Америка и получава най-високите титли на Варшавската академия за изкуства. По-късно се мести във Флорида, където реставрира старинни стенописи, рисува в най-богатите къщи в света, но най-много от всичко копнеел за авторска  живопис.

След като се мести в Рим започва да рисува хора, крилати коне, ангели, кентаври…“От самото начало знаех, че това е моят начин на изразяване, това, което идва от сърцето  ми. Именно тогава разбрах, че бих искал да правя това до края на живота си.”

По време на почивка в Италия, Рут бил поразен от фреските на Ватикана, които променят творчеството  му. Всички картини на Томаш Рут имат една стилистична  особеност – състаряващ  ефект. Негови творби са собственост на най-богатите частни колекции и музеи по целия свят.

tomasz-rut-6

Picture 003

tomasz-rut-13

tomasz-rut-15

tomasz-rut-16

tomasz-rut-17

tomasz-rut-19

tomasz-rut-20

tomasz-rut-21

tomasz-rut-22

tomasz-rut-23

tomasz-rut-25

tomasz-rut-26

tomasz-rut-27

tomasz-rut-30

tomasz-rut-24