„Не се храня от края на 2011-та“ – интервю с праноеда Дмитрий Лапшинов

Независимо по какъв път вървите, за бързо и хармонично усъвършенстване са необходими три условия:

1.Чистота на тялото

По-голямата част от жизнената енергия поглъщаме чрез тялото си. Чистото тяло е проводник на жизнената енергия. Колкото по-чисто е тялото,  толкова по-активно е клетъчното дишане. Постига се чрез промяна в начина на хранене и упражнения за гъвкавост.

2.Обем на жизнената енергия, качество на етерното тяло

Енергията е двигател на духовното израстване. Повишаването на вибрациите се базира на жизнената енергия. Постига се чрез ци гун практики.

3.Чистота на съзнанието

Както замърсеният метал не привлича магнита, така и замърсеното съзнание не пропуска светлината. Спирането на вътрешния диалог позволява пропускане на повече жизнена енергия и достигане до дълбоките познания на Вселената чрез интуицията, без да се изкривяват от ума. Абсолютната, дълбока концентрация определя дълбочината на вибрациите. Постига се чрез дзен практики.

Всички тези три условия са взаимно свързани и си влияят едно на друго.

Това е концепцията на Дмитрий Лапшинов от Русия, който се храни само с енергия от слънцето. През какво е преминал и как обяснява процесите, които се случват:

 • Дмитрий, каква е историята ти? От колко години не се храниш и защо реши да се откажеш от храната?

 – Не се храня от края на 2011-та година. Всичко започна от заниманията ми със спорт. От малък  сериозно се занимавам с бойни изкуства, активно участвах в състезания и мечтаех да стана шампион. В един момент се увлякох по енергийни практики, запознах се с техниката «желязна риза» ци гун и реших че тя ще допълва бойните изкуства и ще ми помага в състезанията. По това време се хранех с всичко. След това, като започнах да практикувам ци гун, срещнах своя първи учител –даоистът Шен Чжи. В Китай го наричат царят на Тай Чи. Той ме научи на тази техника. После продължих да практикувам ци гун, добавях медитативни практики от Дзадзен за спиране на вътрешния диалог и ускоряване на вътрешната реакция.

Постепенно започнаха промени в тялото ми: в определен момент не можех да употребявам храна с животински холестерол – месо, риба, яйца. Тази храна беше прекалено тежка за организма ми. Но на ниво ум е запаметен мисловният модел, че без месо не трябва да се живее. Тогава даже не знаех за съществуването на вегетарианци.

Продължих да се интересувам от темата с храненето и разбрах, че то е пряко свързано с развитието на човека. Четири месеца след като минах на вегетарианство и практики Ци гун и Дзадзен, станах суровояд. Това продължи още половин година, след което преминах на плодоядство, а след месец и половина научих за съществуването на хора, които могат да не употребяват храна въобще – така наречените пранояди( слънцеяди, бретарианци).Това силно ме заинтересува и започнах да търся информация в интернет, срещнах се с индийския йогин – пранояда Джасмухин, със Зинаид Баранов и Никола Долгоруков. През това време аз вече оформях своя собствена система за практикуване — изучавах даоистка и будистка йога, сидхи йога и знаейки някои основни неща, преминах към новата система на хранене.

В съзнанието ми се случиха три основни промени. Желанието ми да бъда шампион изчезна, но се появи нова фанатична цел – да стана енергийно силен. Но и това премина, като отстъпи място на стремежа ми към вътрешно самоусъвършенстване.

 • Всички източници стигат до извода, че промяната в начина на хранене е неразривно свързана с промяна в мисленетоbretarianstvo

– Това, което трабва да променим не е мисленето. Мисленето също е следствие  от това, как възприемаме света, а възприемането на света – следствие на промяната на съзнанието. Силата на съзнанието е  следствие от честотите на вибрациите, а повишаването на честотите на вибрациите може да се случи чрез техники за повишаване на концентрацията и медитация. Първоначалната ми цел беше да разширя  съзнанието си с помощта на Дзадзен практики, а промяната в мисленето – това е следствие.

 • С какво храната може да попречи на процеса на самоусъвършенстване?

– За самоусъвършенстването е необходим енергиен потенциал, а в болното, пълно с шлаки тяло такъв няма. Например, ако енергийния потенциал  е 100%, то 10 % човек изразходва за умствена дейност, 10% за физическа, а 80% за храносмилане.Това за мен е силен аргумент. Ние не просто хабим прекалено много енергия напразно, но също и окисляваме организма си с мъртва, нездравословна храна. Храненето е в основата на развитието. Човек е длъжен не само да се грижи за  чистотата на съзнанието и развитието на енергийнияси потенциал, но и за прочистването на тялото.

 • А какво се случва в организма при промяна в начина на хранене?

– Това е твърде дълъг процес. Накратко: нашият стомашно-чревен тракт изпълнява не само храносмилателна функция, но също така се явява и част от имунната система, има и мистична роля – «вътрешна алхимия». При човек, който яде всичко, имунитетът работи на 97%, а вътрешната алхимия — на 3%, тоест  самият  организъм  на практика  не произвежда почти нищо, а само консумира. Когато човек трансформира тялото си, тези полюси се променят: «вътрешната алхимия» започва да работи на 97% и синтезира необходимите елементи, а имунитетът е в спящ режим и се включва само тогава, когато в тялото попадне храна.

 • Кои зависимости ти пречеха най много ? Успя ли да се освободиш напълно от тях ?

– Най-голямата пристрастеност на човека е към вкусовите усещания. Даже след  пълна промяна в начина на хранене, вкусовите рецептори продължават да влияят  на человека – да желае различни вкусове. За да се освободи от тази привързаност е необходимо постоянно да работи върху съзнанието си. И това далеч не е първото нещо, от което аз се отървах. Разбира се, в живота ми има някои неща, към  които съм привързан. Пълно освобождаване — това вече е пълно просветление. Над това все още имам да работя.

 • Хайде да дадем определение на понятието «прана».  Какво представлява?

– Във всяко определение има ограничаване. За мен праната — това е синоним на енергия, енергията на живота. Прана, мана, етер, ци – в различните учения наричат жизнената енергия по свой начин. Човек не може да живее без хранене, но какво всъщност представлява храненето? Едни засищат тялото си с физическа храна, а други  — с енергийна – (Ши Цигун, Би Гу Ши Ци – практика, слънцеядство)…Всички тези  системи имат една цел — да подхранват тялото с енергия.

 • А как протича процеса, при който въздухът се превръща в енергия?

– По състав нашата кръв много прилича на хлорофила: разликата е само в това, че в ядрата на хлорофила има магнезий, а в тези на хемоглобина — двувалентно желязо. Така че ние вече имаме в тялото си процеса фотосинтеза. Когато човек диша бавно, насища кръвта си с въглероден диоксид, който не окислява клетките. В планините има много дълголетници, защото те дишат разреден  въздух, наситен с въглероден диоксид, slanceyadstvoименно това дава на човека жизненост. В първия етап с помощта на дихателни практики човек насища всяка своя клетка с въглероден диоксид, и по-нататък, вече работейки със съзнанието, с енергийните канали, е в състояние да храни тялото си директно с енергия, без посредници.

Чревната микрофлора има способността да синтезира всички необходими елементи от целулозата, която се съдържа във всяка жива храна. Но когато премине на друго ниво, организмът може да синтезира целулоза от най-малките  «тухлички». От енергията. Например, човек пие краве мляко, кравата яде трева, тревата се храни от слънцето. Тоест пиещият мляко също получава енергия от  слънцето. Праноядът(слънцеяд, бретарианец) премахва всичко излишно по веригата и «се храни» направо с енергията от слънцето, защото нашият организъм има способността да  синтезира всички елементи самостоятелно. На ниво квантова физика всички химични елементи представляват поле, което вибрира на определена честота. Всички химични елементи имат различна вибрационна честота на едно и също  поле. Променяйки вибрационната честота, вие пренастройвате организма да синтезира елементите, които са му необходими.

 • Но нали без вода не може, пиеш ли?

– Размразена. Когато нямам такава возможност, пия филтрирана. Пия толкова, колкото ми се пие. Обикновено от една до три чаши дневно. Има дни, когато не пия изобщо.

 • Къде изразходваш енергията си?

– Отначало, когато се занимавах със спорт, енергията ми отиваше за придобиване на физическа сила и бързина, след това я използвах за енергийни практики, а сега — за разширяване на съзнанието с цел постигане на просветление.

 • В новото състояние  състояние на слънчево хранене,  правил  ли си експерименти със себе си? Например, изкачвал ли си се високо в планината или занимавал  ли си се с екстремни видове спорт?

– Това вече не ми е особено интересно. Но с приятелите ми по спорт понякога си правим състезания: бягаме  на дълги разстояния, мерим силата на удара си на специална круша, — и моите показатели са сравнително същите, като от времето, когато  тренирах активно, изменили са се, но незначително.

 • Значи физическата ти активност е на същото ниво, както и до преминаването на хранене с прана?

– Винаги съм подхранвал в себе си идеята, че ден без практика е живян напразно. И ако по-рано в живота ми заемаха място физическите  практики, то сега само няколко пъти в седмицата изпълнявам упражнения от старите тренировки, повече време отделям за дихателни, енергийни и медитативни техники.

 • Промени ли се мирогледа ти? Започна ли да виждаш, чуваш, усещаш по друг начин?

– Да, промени се. Но за това знаят само тези, които, практикуват  това, не бих искал да разказвам за това на  широката публика. Има някои неща, които се постигат като следствие. Всички сидхи (тайнствени сили; – от санскрит сидха = магьосник) са достижими за човека. Знаейки определени алгоритми, всеки може да ги открие и развие в себе си.

На курсовете демонстрирам част от способностите си, но зависи на какво ниво на съзнание се намира човек. На първото ниво показвам  това, което съответства за първо ниво, на второто — за второ. В противен случай  човек ще се впечатли и ще се стреми не към вътрешно развитие, а към овладяване на способности.

 • Значи не би се съгласил да демонстрираш  способностите си и да живееш под лекарско наблюдение ?

– Скоро ще разберете за това. Планираме да направим онлайн проект. В мемента е в процес на преговори  с юристи и медици.

 • С какви практики се занимаваш сега? Имаш ли учител?

– Имам пет  основни учителя: първия  — даоисткия мастер Цигун Шен Чжи, втория — мастер дзен Орион, третия — тамилския сикх Шри Прана Джи, четвъртия — традицията на Спасителя, Черник Виктор Михайлович, и петия – тибетския йога учител дзогчен, Геше Ринчен Тензин Ринпоче.

 • Какъв е графика ти?

– Половин година живея в града, в цивилизацията, другата половина в своя собствен ретрит (от англ. retreat – групово духовно учение, което се провежда в отдалечени и усамотени места) : практикувам  медитации. В градски режим отделям за практики 4 часа на ден. Когато съм в ретрит,  заниманията ми преминават доста интензивно — по 7 часа на ден.

 • Минавала ли ти е мисълта съвсем да напуснеш града?

– Някои преминават в духовното и се отделят от материалното, други пускат корени в материалното и забравят за духовното. Аз искам да се развивам и в двете посоки и да постигна съвършенство и в обществото, и в духовността. Това е така наречения «път на белия лотос»: израстване в обществото и запазване на вътрешната чистота. Бягайки от обществото, ние бягаме от своите «учители».

Животът си е живот, човек си избира условията: дали в гората, дали в града, но това са само външни фактори, просветлението не зависи от тях. Външните фактори можете да използвате за развитието си като на шега.

 • Храната не е просто част от живота ни, а цяла култура. Остана ли сред приятелите ти такъв, който да се опитва да те нахрани с пирожки и чай например?

– Днес всички разговори между хората се случват на маса. Даже сред тези, които се занимават с практики  и знаят за храненето с прана. Нищо страшно не виждам в това. Ние си седим заедно, общуваме си, и аз си пия вода и разговарям. Възприемам храната просто като фон, изобщо не ме притеснява.

~ превод от руски език : krasiva.org