Художникът, който рисува дъжда

Франсис МакКрори (Francis McCrory), 32 – годишен ирландски художник създава прекрасни хипер реалистични картини, на които изобразява дъждовни пейзажи през призмата на автомобилно стъкло. Самият той казва, че обича да наблюдава абстрактните изкривени форми, които се образуват от падащите дъждовни капки.Francis McCroryИма нещо успокояващо в това да наблюдаваш как дъждът се излива по стъклото и пълзящите капки образуват причудливи форми.Francis McCrory (8) Вдъхновен от “лошото време” младият художник създава потресаващо реалистични картини. Francis McCrory (3)Творчеството му се отличава с уникалният ефект на присъствието : все едно наблюдавате как се излива дъжда през предното стъкло на автомобил.

Francis McCrory (4)Стилът на художника е уникален, Франсис не просто изобразява действителността, а намира баланса между виждане и усещане, към което се стремят всички художници.Francis McCrory (2)Самотните хоризонти предизвикват смесени чувства: на едни им се струва, че зад мъгливите хоризонти се крие нещо прекрасно, други просто с тъжна въздишка проклинат лошото време.Francis McCrory (5)Франсис МакКрори се смята за един от най-перспективните млади художници в Ирландия. Изучавал е живопис в университета в Ълстър (the University of Ulster) и е бил два пъти носител на престижната награда „Най-добър млад художник“ на изобразителните изкуства в Белфаст.

Francis McCrory (6)Роден през 1983 г., той е един от известните съвременни ирландски художници. Повечето от произведенията му са притежание на частни колекции.Francis McCrory (7)