Защо ревнуваме? 6 причини

Ревността не е задължителен спътник на любовта, а по-скоро първата стъпка към нейното унищожение. Тя е една от най-разрушителните човешки емоции с много негативни последствия. За да избегнем такива последствия в живота си трябва да разберем откъде идва ревността. Според психолозите ревността, това е желанието да получите потвърждение за вашата значимост и уникалност. Ако ревнувате без причина, то по-скоро причината е в самите вас. Какви са истинските причини на неоснователната ревност? За да установите дали причината е във вас, точно формулирайте и запишете на празен лист всички действия на вашия партньор, които предизвикват у вас ревност. А сега вижте този списък. Дали според вас това са реални причини за ревност? И не заплашват ли те отношенията ви?

Ревнувате, защото :

1. Сте неуверена в себе си, имате ниско самочувствие

Чувствайки дълбока неувереност в себе си човек се вкопчва в партньора си като към спасителен пояс. Живеейки с идеята за вечна любов възприемаме партньора като лична собственост завинаги. Пълен контрол над партньора реално е невъзможен. Освен това, колкото повече контролирате, толкова повече нарушавате личното пространство на партньора, провокирайки го усилено да се съпротивлява. Идеята за вечна любов се пука, когато пълното сливане с партньора не се случва. Тревогата се усилва, трансформирайки се в безпочвена ревност и невъзможната претенция към партньора “искам да си напълно мой/я”.

Съпоставянето с вероятни (често въображаеми) съперници е признак за ниско самочувствие. Човекът изпитващ ревност постоянно страда и стига до извода че в много отношения е много по-лош от останалите. Често такава ревност възниква, когато партньорът е по-красив, по умен, по успешен.

Изход : Развийте увереност в себе си, станете активни в отношенията си с хората, дистанцирайте се емоционално от половинката си. Престанете да стоите залепени за партньора си, станете привлекателни в неговите очи и го накарайте самият той да ревнува. Развивайте себе си, намерете си по-добра работа, запишете се на фитнес.

2. Страхувате се да останете сама

Самотата за вас е непосилна и равна на смърт. Често зад страха от самота се крие нежеланието да останете насаме с вашите мисли и чувства. Това често се нарича празнота. Такива хора често търсят партньор, който може да запълни празнотата отвътре. Често такава ревност е свързана със страх от загуба на материално благополучие, безопасност и защита във връзка с напускането на партньора.

Изход : работете над своята самооценка, намерете си любими занимания, израстнете в своите очи.

3. Изпитвате егоизъм и чувство за собственостrevnost 3

Често ревнуваме от липса на любов и смятаме че партньора ни е длъжен да ни бъде отдаден, а самите ние нищо да не даваме. В крайна сметка, човек, който иска да даде нещо на партньора си и да го направи щастлив, като правило, не е фокусиран върху ревност. Егоистите и хората с чувство за собственост очакват да бъдат обичани напълно и безусловно, а те просто да се наслаждават на любовта.

Изход : пробвайте да се отървете от егоизма, а не от ревността помогнете на някого без да очаквате нищо в замяна, помогнете материално, направете подарък. Вместо да контролирате живота на партньора си, заемете се със своите хобита танци, рисуване, научете нов език.
С течение на времето, заети с личностното си развитие, за ревност няма да ви останат нито сили, нито желание. Ревността си отива веднага щом разберете, че този човек не е нито ваш, нито на някой друг и ви дава точно толкова, колкото той пожелае. Ако искате повече, опитайте да дадете повече, без да очаквате отначало незабавни резултати. Ако и така не почувствате любов и разговорите не водят до никъде, значи нещо не е наред във вашите отношения и тогава благодарете на ревността.

4. Обладани сте от прекомерно чувство за гордостgordost

Какво ще си помислят хората за мен ако разберат че приятелят ми или мъжът ми общува с това момиче ?, Как ще изглеждам в очите на другите? Не съм ли аз достатъчно добра за него? Защо той си позволява да гледа встрани? – всички тези фрази може да преминат през главата ви, ако причината за вашата ревност е гордостта.
Разбира се, няма нищо лошо в гордостта, но ако тя превишава границите на нормалното така че да навлезете в пространството на другия, започват проблемите. Ако възприемате партньора си като допълнение към себе си, като нещо от вашия образ и имидж, то вие неизбежно ще започнете да го ревнувате.

Изход : като за начало си отговорете на въпроса дали действително това е мъжът, от който имате нужда. Защо мнението на околните и собствената ви гордост имат за вас по – голямо значение отколкото свободата и комфорта на вашия любим.

5. Зависите емоционално от партньораemocionalna zavisimost 3

Понякога в една връзка ние заменяме със своя партньор всички останали сфери на живота. Ние получаваме удоволствие само от него и ако източникът на удоволствие дори съвсем малко се отклони от нас, ние ставаме много чувствителни и започваме да ревнуваме от всичко наоколо.

Изход : в този свят на разнообразие, да се съсредоточим само върху едно нещо, това е най-малкото глупаво, а понякога и опасно. След като сте изяли, да речем един шоколад, една седмица след това ще се чувствате болни при мисълта за това. Бихте ли искали да имате такива отношения в бъдеще ? С течение на времето, момичетата, които са били прекалено емоционално зависими от партньора си, престават да им бъдат интересни. Спомнете си от какво сте получавали удоволствие до момента преди да се влюбите? Разнообразете списъка с това, от което сте получавали емоционално удоволствие, комуникация и посещение на приятели, пазаруване, общуване със семейството и т.н.

6. Самите вие изневеряватeizneviara

В психологията съществува понятие като проекция. Основава се на това, че ние винаги виждаме в другите онова, което сме самите ние. Ето защо, изневярата на вашия партньор може да бъде изключително вашата собствена.

В такъв случай, ревността разбира се, е нещо болезнено. Ето че, осъждането на постъпките на друг човек, които всъщност самите ние извършваме, противоречат на всички закони за нравственост.

Изход : когато изневерявате на партньора си в този случай изневярата може да бъде не само физическа и го ревнувате, възможно и без повод, въпросът с ревността трябва да бъде решен последен. Връзката ви е вече до толкова разрушена, че ревността е просто страничен ефект. Разберете имате ли нужда от партньор, а той има ли нужда от вас? Защо имате такива проблеми в отношенията?