Полезни кулинарни съвети и хитринки

За да разберете дали са пресни яйцата, потопете ги в солена вода (една супена лъжица сол на чаша вода) – ако яйцето е прясно, ще потъне, а ако е развалено ще изплува на повърхността.

icon-check-circle

Яйцата се съхраняват по-добре, ако са поставени с тъпия край нагоре.яйцаЗа да различите сурово яйце от твърдо сварено, поставете го на равна повърхност и го завъртете – твърдо свареното яйце ще се върти дълго време, а суровото почти веднага ще спре.icon-check-circle

При варене яйцата няма да се напукат, ако на дъното на тенджерата се сложи обърната чинийка.icon-check-circle

За да се бели по-лесно яйцето, трябва веднага след варенето да се пусне в студена вода. ориз 2

icon-check-circle

Вареният ориз ще стане по-бял, ако във водата добавите малко оцет.icon-check-circle

Ако оризът ви загори, на върха поставете парче хляб да престои 10-15 мин. Хлябът ще поеме неприятната миризма на изгоряло.

млякоicon-check-circle

Съдове, в които е имало мляко трябва да се мият първо със студена а после с топла вода.

Сметана и яйчен белтък се разбиват по-лесно ако предварително сте ги държали на студено.

Млякото ще се запази за по-дълго време, ако докато го варите добавите в него захар – 1 чаена лъжичка на 1 литър мляко.

Сметана и яйчен белтък се разбиват по-лесно, ако предварително сте ги държали на студено.сметана

Ако смесвате готварска сметана със разтопен на водна баня желатин, дръжте сметаната на стайна температура за да не се пресече желатина.

За да не залепне ножа по тортата, докато я режете, сложете я във фризера за 15-20 минути. По време на рязането потапяйте ножа в гореща вода като оставяте водата да се отцеди. Този трик ще ви помогне и при рязането на меки сирена.нож за торта
Твърдия пушен колбас ще обелите по-лесно, ако предварително го сложите за няколко минути във фризера.

За да се отървете от миризмата в хладилника, поставете в него коричка черен хляб.tiny heart sandwiches

Миризмата в хладилника също може да се отстрани с активен въглен. Вземете малко бурканче, пробийте дупчици на капака, напълнете го с активен въглен и го затворете. Таблетките могат да бъдат натрошени – 20-25 броя. На всеки два или три месеца въгленът трябва да се сменя

Миризмата на риба (пушена, пържена и т.н.) се премахва лесно с оцет. Измийте ръцете си със сапун и обилно с оцетна водичка, и никаква миризма на оцет няма да остане.

За да отворите капачката на бурканче от хладилника (с краставици или доматено пюре) трябва да го полеете с вряла вода, тя ще се разшири и ще се развие лесно.

Месото не трябва да се соли по време на готвене, тъй като от солта протеините набъбват и месото се втвърдява. Посолете малко преди да свалите от котлона.

Обелките от бананите помагат да се свари по-добре. В тенджерата сложете месото върху банановите обелки. Ще бъдете приятно изненадани от резултата. Месото е нежно, сочно и ароматно.

На говеждото месо, освен основните подправки – сол, черен пипер и целина, винаги добавяйте захар (на 1 кг. говеждо – 1 супена лъжица) Така вашите котлети винаги ще бъдат много сочни.

Ако сте пресолили супата, сложете в нея един цял варен картоф, той ще поеме солта. 

Месния бульон посолете 30 минути преди края на варенето, рибния в началото, гъбения в края. 

Когато размразявате месо, полейте го с малко оцет. Той не само ще направи месото по-нежно, но и ще помогне за по-бързото му размразяване.

Никога не оставяйте бананите при други плодове, защото изпускат газове и останалите плодове могат по-бързо да презреят.

Съд, в който се е натрупал котлен камък можете да почистите с оцет. Напълнете го с разтвор от вода и оцет в съотношение от 50:50 и оставете течността да заври.

За да използвате повторно маслото в тигана и да не усещатe вкуса на това, което сте готвили преди това, загрейте в него парченце корен от джинджифил с дебелина 0,5 см.

За да запазите свежестта на хляба, в торбичката поставете парченце прясна целина.хлябНе изхвърляйте водата, в която сте варили картофи или макарони, с нея може да поливате стайните растения. Хранителните вещества, които тя съдържа ще им харесат.