Може ли бременната да посещава салони за красота и СПА центрове

Много жени когато забременеят се интересуват дали могат да се грижат за красотата си, посещавайки салони за красота и спа центрове. Ето някои процедури, които може да продължите по време на бременността, а други следва да ги отложите до след раждането на детето.

Що се отнася до една от най – разпространените процедури – масажът някои лекари препоръчват да се въздържате през първите три месеца от бременността. Спокойно можете да се разкрасите с маникюр и педикюр, разбира се необходимо е само да следите за стерилността на инструментите.

Ако искате да се напарите в сауна или турска баня,  ще трябва да се въздържите – прекалено високите температури оказват негативно въздействие върху развитието на плода. Категорично не се препоръчва масаж на стъпалата, който може да доведе до припадъци.

Бременната жена напълно може да си позволи релаксираща гореща вана, при условие че температурата на водата не надвишава 38 градуса.

От ароматерапията е по–добре да се откажете. Доказано е, че някои масла например като масло от копър, босилек, мащерка и смирна оказват негативно влияние върху развитието на плода.

Посещението на солариум не се препоръчва по няколко причини. Първо, високите температури са нежелателни за плода. Второ, кожата на майката по време на бременността е по-чувствителна към външни дразнители и по точно към действието на ултравиолетовите лъчи. В резултат на това има по голяма вероятност от изгаряния, силна пигментация и кожни раздразнения.масаж бременност

Що се отнася до грижа за косата, въпреки разпространеното мнение че косата може да се боядисва по време на бременност, то не е желателно да се прави през първото тримесечие. Всички бои за коса съдържат химикали, които са вредни за плода. Въпреки това, за да са наистина опасни, са необходими количества в пъти превишаващи това което се съдържа в нормалните бои за коса. Разбира се по възможност е по добре да се изчака първите три месеца на бременността.