Защо се страхуваме от бъдещето. Типове поведение

 

Много хора имат страх от бъдещето, страх от неизвестното, което ги кара да отказват примамливи перспективи и много други неща, които могат да променят живота им към по-добро. Заради безпокойството си, хората страдат от нерешителност, заради собственото си бездействие отказват интересни предложения за работа и т.н. Разбира се, добре е да се внимава, но да живеете постоянно в очакване на нещастия и беди – това е погрешно. Ако постоянно си скривате главата в пясъка и оставяте всичко както си е, животът може да се превърне в застояло блато.

Защо толкова се страхуваме от неизвестното?

Защото неизвестното често се свързва с някаква опасност. Но животът е непредсказуем и променлив, така че той няма да се приспособи към нашето разбиране за него. Ако ние не се отървем от страха от бъдещето, няма да се превърнем в истински господари на съдбата си. Именно смелостта и решителността ще ни помогнат да преодолеем всяка трудна ситуация, и като резултат да станем по-силни и по-уверени.

strahСтрахът от промяна често е свързан с неспособността на човек да мисли самостоятелно. Много по-лесно е да се движите в позната обстановка. Животът на добре утъпкания път не изисква мисъл, всички отговори са вече известни.

Страхът от промяна може да е свързан и със страхове от детството, страх че не сте на необходимото ниво, страх от загуба на авторитет, страх че не живеете според очакванията на другите. Следните видове поведение ще ви помогнат по-добре да разберете себе си и причините за страховете си. Класификацията е взета от книгата на С. Мамонтова „Практика на ефективното поведение.“

Страх от бъдещето: най-разпространените типове поведение

Приспособяващият се

„Аз съм като всички останали“

Такъв човек се придържа към мнението на мнозинството. Той не иска да поеме отговорност, трудно му е да взима самостоятелни решения. Той се консултира с приятели и близки за всичко. Той панически се страхува да не би да направи нещо нередно. Такъв човек е много трудно да  направи голяма покупка, да избере един от многото варианти. Например, една жена може да обикаля цяла година за да избере някакъв домакински уред.решение

Такъв човек е напълно неспонтанeн. А вие спонтанни ли сте? В състояние ли сте да правите неща, които излизат извън рамките на предварително изготвени планове, ако го изискват новите обстоятелства, или упорито ще се придържате към стария си начин на поведение? Готови ли сте за нови емоции и преживявания в живота си? Колко често искате съвет от приятели, преди да вземете окончателно решение? Мнението на другите по-важно ли е за вас от собственото ви мнение? Умеете ли да взимате нестандартни решения?

Закостенялостта и липсата на спонтанност са  спирачка за развитието. Неспонтанният човек прави това, което е правил в продължение на години. Той работи на една и съща работа, той е в един и същи кръг от приятели, той яде една и съща храна, чете едни и същи вестници …Трудно му е да се адаптира към промените, към нещо ново.

Ако разпознаете себе си в описанието, помислете дали искате просто да прекарате следващите години от живота си правейки едно и също нещо ден след ден? Не ви ли се иска да живеете по-интересен и колоритен живот? Научете се да поемате отговорност, да вземате решения, доверете се на вътрешния си глас. Започнете с малко, например, излезте и си купете сами някаква вещ. На работното си място поемете някаква допълнителна отговорност, например да поливате цветята в офиса. Постепенно преминете към по-сложни задачи.

Планиращият страх от бъдещето

Само по себе си планирането e хубаво, защото помага на човек да бъде по-продуктивен и успешен. Но ако човек се опитва да рисува живота си с всяка изминала минута и изпада в паника всеки път, когато нещо нарушава плановете му – това вече е отклонение от нормата. Да, добре е да се планира, но също трябва да можем да променяме своите планове в зависимост от обстоятелствата.

Ако разпознаете себе си в това описание, научете се да се отпускате и всеки ден пробвайте да правите нещо непредвидено. Можете дори да добавите в  плана за деня точка  „Непланирани“

Притежателят  

Сигурността е  всичко – това е мотото на такива хора. Планиращият крие страха си от неизвестното зад безкрайното планиране, а притежателят – зад външните атрибути на сигурността, като хубава къща, кола, пари, престиж и т.н. Не ставайте зависими от това. Всички тези признаци за сигурност могат да изчезнат по всяко време. От хубавата работа може да бъде уволнени, колата може да се повреди и т.н.къща

Сигурността трябва да се търси не отвън, а отвътре. Истинската гаранция за успех в  живота – това е вярата в себе си и способността да правите във всяка ситуация всичко, което зависи от вас, да не падате духом.

Неудачникът

Всеки признак на страх завършва с грешка. Той започва в детството и върви с нас и в зряла възраст. Ние често се страхуваме да предприемем нещо ново, тъй като се страхуваме, че няма да се справим. Измисляме десетки извинения да не правим това, което предизвиква в нас страх от провал. „Не мога, нямам време за това, не съм готов сега, и т.н.“ Резултатът от тези страхове са пропуснати възможности, застой в отношенията, усещане за монотонен и еднообразен живот.промяна (2)

Отнасяйте се към грешките си като към ваши помощници, като към нещо полезно. Те ви помагат да израствате и да се развивате. Анализирайте своите грешки и неуспехи, поучете се от тях, а после оставете всички негативни преживявания в миналото и продължете напред.

Максималистът

Тези хора вярват, че ако не могат да направят едно нещо перфектно, е по-добре да не правят нищо. В действителност, това също е страх от грешка. Стремежът към съвършенство парализира волята ни и ни спира в самото начало на пътя. Винаги ще се намери някой по-умен, по-силен, по-талантлив от нас.съвършенство

Запомнете, че вие винаги ще останете ценен и достоен човек, въпреки временните грешки и неуспехи. Вие не сте вашите резултати. Вие не сте вашите грешки. При правилна нагласа неуспехите служат като стимул за по-нататъшното движение и развитие. Спомнете си събития от живота си, и  ще разберете, че ние се учим не от своите успехи, а от своите провали. Откажете се от стремежа към съвършенство, то е недостижимо. Просто започнете да действате, да действате с пълна отдаденост, по най-добрия възможен начин.