Как да намерим цел в живота си

Аз вярвам, че целият живот е една крайна цел – да „бъда щастлив“ или „да стана щастлив“ .

За да се чувстваме по-удовлетворени и да намерим своя път към щастлив живот, ние следваме нашите мечти и цели. Но каква е нашата цел в живота? Това е въпрос, който си задаваме отново и отново.

 

Има три начина за намиране на отговор:

Чрез …

това, което имаме

това, което правим

и това, което сме

1. Какво имам

Всички трябва да си изкарваме прехраната, всички ние имаме основни жизнени потребности, които трябва да бъдат удовлетворени, за да пристъпим към изпълнение на други цели. Започвайки с храна и подслон, за да задоволим основните си нужди, ни трябват пари. Понякога самочувствието ни зависи от финансовото състояние. Тогава целта в живота става богатството, красивите вещи, луксозния живот. Когато целите в живота зависят от това, което имаме, нашето щастие зависи от външни фактори, а не от вътрешни.

Това може да бъде доста досаден процес. Но когато постигнем своята цел в живота в материален план, се оказва много трудно да бъдем щастливи. Това състояние е нестабилно. Добре е да се живее комфортно, но всичко зависи от състоянието на душата .

2. Какво правя

През целия си живот ние влизаме в различни роли. И към всяка роля сме различно обвързани – от ролята на детето в ролята на брат, приятел, служител, шеф, любовник, родител, мениджър, директор – списъкът е безкраен.

И ако още не сте забелязали …

На всеки етап от живота си ние определяме нашата цел, въз основа на настоящия момент, и той до голяма степен определя до колко сме удовлетворени в този момент от живота.

Нашата цел се състои в това да изпълним по най-добрия възможен начин ролята, с която сме се заели. A неспособността да я изпълним се превръща в провал. Тези ролево-ориентирани цели в живота се променят с времето, в нашите жизнени етапи, и също влияят на нивото на нашето щастие.

Например :

Детето се чувства щастливо, когато майка му го хвали: „Браво, сине. Толкова се гордея с теб. „

Студентът се чувства щастлив, когато получава висока оценка на любимата си тема.

Служителят се чувства щастлив, когато осъзнава, че е свършил чудесна работа за компанията и неговият шеф е забелязал това.

Родителят се чувства щастлив, знаейки, че семейството му живее в добри условия.

Мениджърът продажби се чувства щастлив, когато екипът му върши чудесна работа и достига определената цел.

От тези примери лесно се вижда, че постигането на щастие във всички тези роли едновременно е невъзможно.

Тайната за това как да намерим радост и щастие чрез целите на живота е да съберем в едно „Кой съм аз“ и „Какво правя.“

3. Кой съм аз

Това се отнася за нашата същност – лични навици, силни и слаби страни, нашите ценности, виждането ни за света и убежденията ни.

Когато целта в живота се основава на това „кой съм аз“ и „какво правя“ – и това е едно цяло, щастието идва отвътре и не зависи от външни фактори. Това води до чувство на удовлетворение.

Чувството за емоционално удовлетвzорение съпътства нашите успехи в любимото ни занимание, ако работата ни върви ръка за ръка с това, което сме.

Понякога е трудно да разберем кои сме. Има няколко начина, с помощта на които можем да разберем по-добре основните си ценности и вродени таланти.

Нека си спомним за минал опит и житейски ситуации. Кога е трябвало да избираме между два пътя, които биха определили бъдещия ни живот? Този път, на който искаме да стъпим инстинктивно, и отразява основните ни ценности.

Вгледайте се в хората, които не харесвате . Защо не ги харесвате? Какво точно  не ви харесва в него или в нея? Какво не ви харесва в поведението им? Дали проблема е в тяхната работна етика? Или в техните виждания за света, нагласи, убеждения?

Вгледайте се в хората, които харесвате и на които се възхищавате . Защо ви харесва някой? Какво точно в него или нея ви харесва? Техния начин на работа, отношение, мироглед, убеждения? Техния начин на живот? Или може би техните амбиции и стремежи, как работят или как мислят? Или причината за възхищението ви са техните постижения?

На какво обичахте да играете като дете? Какви хобита имахте тогава? Дали сте били добри в рисуването, или в писането, свирили сте на музикален инструмент, или сте се занимавали със спорт? Когато играехте роля като дете, коя ви харесваше най-много?

Често това помага да разкрием вродените си таланти. Позволете на въображението си да лети свободно, без ограничения от социалните норми.

Какво обичате да правите? Дали харесвате строгата организация? Или свободата? Харесва ли ви или не да следвате график? Харесва ли ви да говорите с непознати? Харесва ли ви да учите нещо систематично и методологическо или концепционално и абстрактно? Как бихте описали вашия начин на мислене?

Вашият инстинкт е най-добрият ви приятел. Доверете се на инстинктите си.

Ако все още ви е трудно да разберете кой сте, помолете хората наоколо – приятели, шеф, колеги, партньора – нека те ви опишат как ви виждат.

Стъпка по стъпка. Бавно опознавайте самия себе си. Няма нищо по-приятно от това да осъзнаете, че:

– за последния месец или година сте станали по-добри;  

– започнали сте да контролирате по-добре себе си и своите взаимоотношения;

– успели сте да намерите своята страст и да я превърнете в бизнес, от който да заработвате пари и да я свържете с това, което сте.  

Именно това е страст и цел, която ни води през целия ни живот.