Как да станем по-смели

Смелостта, това не е липса на страх, това е способността да се направи нещо, въпреки страха. Това е способността да се изправите пред опасностите, трудностите, несигурността или болката, без да се отклонявате от избрания курс на действие.

Смелостта е като мускул. Ако тренирате мускулите стават по-силни, ако не, те отслабват. Не става въпрос за велики геройски постъпки, а по-скоро за малко смелост в ежедневието.

Когато погледнем към смелите хора, можем да мислим, че те се държат толкова смело, защото по природа са по-смели от нас обикновените хора. Но това не е така. Всички хора се страхуват. Истинската смелост се изразява в това, че дори да чувства страх, човек излиза срещу него, вместо да бяга. Например, за един срамежлив човек да излезе и заговори непознат е смел акт. Докато за общителния човек разговора с непознат не изисква кураж.

Смелостта – това е много ценно качество. Според американската писателка Анаис Нин, Животът се стеснява или разширява пропорционално на смелостта на човека.“

Думата смелост (courage) идва от латинската дума COR , което означава сърце. Слушайте себе си, правете това, което ви подсказва сърцето, въпреки факта, че ви е страх.

Как да развием смелостта в себе си и да се освободим от страховете, които ни пречат да постигнем желаните цели

Признайте своя страх

Не скривайте главата си в пясъка, не си търсете извинения, не наричайте страха нещо друго. Вие няма да сте в състояние да преодолеете страха, ако първо не си го признаете. Просто бъдете честни със себе си, признайте си от какво ви е страх. И непременно простете на себе си за това (може да повторите няколко пъти: Аз напълно прощавам на себе си за този страх).

Опитайте се да разберете какво стои в основата на този страх

На какво се основава вашият страх? Често се страхуваме от нещо, заради лъжливите си убеждения. Например, стеснителният човек се страхува да говори открито при общуването си с хората, тъй като смята, че никой не се интересува от неговото мнение. Работете върху вашите вярвания, които са в основата на страховете ви. Това е много важно.

Постоянно извършвайте смели постъпки

Твърдо решете за себе си, че вече няма да избягвате плашещи ситуации, ще вървите напред, въпреки страха отвътре. Записвайте всяка ваша смела постъпка, и похвалете себе си за нея, дори ако резултатът не е такъв, какъвто сте очаквали. Например, ако сте получили отказ от някого, не се обезкуражавайте, не се критикувайте, а похвалете себе си за смелостта, че сте опитали.

Всеки смел акт е тухла в стената на вашата смелост. Хвалете себе си за опита, а не за резултата.

Постоянно разширявайте границите на зоната си на комфорт

Няма нищо по-лошо от застоя. Винаги трябва да се стремите към развитие, прибавяйки нов опит. Не пропускайте възможността да научите нещо ново, дори и ако ви е страх в началото. Колкото по-дълго останете в зоната на комфорта, толкова по-трудно и страшно ще излезете от нея.

Ето някои практически съвета, за това как да станете по-смели

 smelost 1Отидете там, където никога не сте били

Много хора живеят монотонен живот. Няма нищо по-лошо от рутината. Винаги ли стигате до работа по един и същ път? Ходите в един и същи ресторант? Посетете нови места, направете живота си по-разнообразен.

Научете се да бъдете искрени

Сдържате ли понякога думите, идващи от сърцето ви? Всеки го прави от време на време. Причината за това е страх (страх да не обидите другия човек, страх да не станете смешни и т.н.).

Научете се да общувате с непознати

Представете си, че сте на парти, заобиколени от непознати хора. Чувствате ли се неудобно. Съберете смелост и започнете разговор с някой. Започвайте разговори, само където е възможно.

Застъпвайте се за другите

Ако видите например, че към ваш колега се отнасят несправедливо, какво ще направите? Ще си мълчите или ще се застъпите за него?

Умеете ли да крещите ?

Едно от първите умения, които овладяват хората, занимаващи се с източни бойни изкуства, е умението да крещят. Много хора са забравили как се крещи силно, особено жените. Тяхното самочувствие е толкова занижено, че те дори не могат да говорят с по-висок глас. Ако не можете да крещите, научете се да го правите . Можете да се запишете на бойни изкуства, или да крещите във възглавницата, или на някое безлюдно място. Писъкът идващ от корема, освобождава енергия и ви прави по-смели.

Обличайте се така, както ви харесва

Обществото има определени правила за това как трябва да се обличаме в тези или онези ситуации. Може би сте приели някакъв дрескод на работното място, но в свободното си време, съзнателно се обличайте така, както искате. Изразете себе си чрез дрехите.