Тъмната страна на кафето

Кадифен аромат и обещание за енергия – перфектната комбинация за начало на деня…

Едва ли на някого му минава през ума, че сутрешната чаша кафе е наркотик. Кофеинът, който е основна съставка на кафето се счита за най-често използваният  психотропен медикамент, тъй като влияе на ума, настроението и умствените процеси, които протичат в тялото.

Пристрастяването към кофеина се изразява както в психическа така и във физическа зависимост. Действа възбуждащо на централната нервна система и се свързва с редица страдания като ускорена сърдечна дейност, промяна в ширината на кръвоносните съдове, неравномерна коронарна циркулация, повишено кръвно налягане, аномалии при новородените, диабет, бъбречна недостатъчност, стомашни язви, рак на панкреаса, шум в ушите, треперене на мускулите, чувство на безпокойство, нарушен сън и храносмилателни смущения. Освен това обърква нивото на кръвната захар, защото принуждава панкреаса да отделя инсулин.

Тези шокиращи факти за кафето ще ви накарат да се замислите сериозно за здравето си

1. Кофеинът в кафето повишава катехоламините, вашите хормони на стреса. Стресът реагира като извлича кортизола и увеличава инсулина. Инсулинът увеличава възпалението, и това ви кара да се чувствате отвратително.

2. Привикването към кофеин намалява инсулиновата чувствителност, което затруднява клетките ви да реагират адекватно на кръвната захар. Високите нива на кръвната захар водят до влошаване състоянието на артериите и повишават риска от смъртност, свързан със сърдечно-съдови заболявания

3. Нефилтрираното кафе съдържа най-много полезни антиоксиданти, въпреки че внася най-много дитерпени в организма ви. Тези дитерпени са свързани с най-високите нива на триглицеридите, LDL – така наречения „лош холестерол“ и нивата на VLDL.

4. Полезните хлорогенни киселини, които могат да забавят абсорбацията на глюкоза в червата, също са показателни за увеличение на нивата на хомоцистин, индикатор за повишен риск от сърдечно съдови заболявания, които могат да преминат в диабет.

5. Киселинността на кафето е свързана с храносмилателен дискомфорт, нарушено храносмилане, парене, ГЕРБ (гастро-езофагеална рефлуксна болест) и дисбиоза (дисбаланс в чревната флора).

6. Представата, че кафето може да ви помогне да отслабнете е мит. Кафето наистина ускорява изгарянето на мазнините в организма, но в много малка степен – 4 чаши кафе на ден активират метаболизма само на 1 %.

7. Кафето означава за организма чиста киселина. Колкото повече киселина съдържа кръвта, толкова повече вода се задържа в тялото, за да я неутрализира. А това естествено води до увеличаване на теглото.

8. Една чаша кафе се нуждае от 24 часа, за да премине през бъбреците и пикочните пътища. Ако през денонощието изпиете повече от една чаша кафе, натоварвате тези органи изключително много.

9. Ако кафето се приема заедно с храна, то я принуждава да напусне стомаха преждевременно и забавя подвижността на червата. Несмляната храна в един бавно функциониращ храносмилателен тракт се явява основна причина за запека. Именно разяждащият ефект на кафето води при някои хора до това червата им да изтласкват храната прекалено бързо.

10. Кафето може да предизвика стомашно неразположение – болки в стомаха, гадене и чувство за прилошаване. Има дразнещ ефект върху лигавицата на стомаха, което води до гастрит, преминаващ в пептична язва.

11. Като резултат от пристрастяването, тялото трудно може да разчита на своя естествен източник на енергия. Попитайте всеки, който пие кафе, затова как ще се чувства без него и ще научите история, подобна на тази на наркомана. 

12. Пристрастяване чрез асоциации – кой не се сеща за  топлина, сладка сметана, захар и плътен вкус, когато си представи кафе ? Сутрешното кафе с мляко се е превърнало в храна, която въпреки че дава енергия е без хранителни качества!

13. Хората, пиещи кафе са изложени на риск от по-ниски нива на синтез на серотонин в мозъкаСеротонинът е необходим за нормалния сън, функцията на червата, настроението и нивата на енергия. Това е порочен кръг, тъй като кофеинът може да наруши съня и да предизвика повишена тревожност и депресия. Всички ние познаваме някой, който постоянно е уморен и едновременно пълен с кофеин!

14. Приемането на 4-5 чаши кафе дневно повишава отделяне на важни минерали като калций, желязо, магнезий и калий. Електролитният дисбаланс може да доведе до сериозни усложнения на целия организъм. Кофеинът ускорява загубата на костна маса, което води до заболяването остеопороза.

15. Съставките в кафето могат да нарушат нормалния метаболизъм и процеса на детоксикация в черния дроб. Друг проблем, с който трябва да сте наясно, е че някои медикаменти като левотироксин (тиреоиден), както и трициклични антидепресанти се абсорбират слабо, като влошават симптомите при пациентите.