Прекомерното тегло е само външния ефект от страха, който е вътре в нас ~ ЛУИЗ ХЕЙ

Това, което изберете да мислите днес, ще създаде вашата нова фигура утре.

Много хора са пристрастени към болести. Те вечно хващат нещо или се тревожат да не се разболеят. Ако трябва да се пристрастявате към нещо, защо това да не бъде обичта към себе си? Можете да се пристрастите към това да правите положителни утвърждения или да се занимавате с неща, които да бъдат ваша опора.
Натрапчиво преяждане
Получавам много писма от хора с проблеми с теглото. Те започват диети, на които издържат две-три седмици, после спират. Чувстват се виновни, че не са издържали на диетата и вместо да осъзнаят, че са направили каквото са могли за даденото време, те се ядосват на себе си и изпитват вина. След това, за да се накажат, понеже чувството за вина винаги търси наказание, те се хвърлят да ядат храни, които не се добри за тялото им. Ако осъзнаеха, че за 2-те седмици през които са спазвали определен хранителен режим, те са правили нещо чудесно за тялото си и са престанали да си внушават чувството за вина, те биха започнали да преодоляват схемата на поведение. Биха могли също да си казват: „Обикновено имах проблеми с теглото, сега си позволявам да бъда с най-подходящото за мен тегло” и моделът ще започне да се изменя отвътре. И все пак не бива да съсредоточаваме твърде премного вниманието си върху въпроса с храната, защото не там се корени проблемът.
Прекомерното ядене винаги означава нужда от закрила. Когато се чувствате неуверен или застрашен, вие се подплатявате със слой сигурност. Теглото няма нищо общо с храната. А повечето от вас през целия си живот се ядосват, че са дебели. Каква загуба на енергия! Вместо това осъзнайте, че нещо във вашия живот ви кара да се чувствате неуверени и несигурни. Това може да е вашата работа, вашият партньор, сексът или животът ви като цяло. Ако сте с наднормено тегло, оставете настрани въпроса храна-тегло, и се заемете с модела, който казва: „Имам нужда от закрила, понеже се чувствам несигурен”.
Поразително е как нашите клетки откликват на мисловните ни модели. Когато нуждата от закрила си отиде или когато започнем да се чувстваме уверени, тлъстините ще се стопят. През живота си съм забелязала, че когато не се чувствам сигурна, започвам да напълнявам. Когато животът ми тръгне в ускорен ритъм, занимавам се с премного неща и се разпилявам във всички посоки, аз изпитвам нужда от закрила, от сигурност. Тогава си казвам: „Добре, Луиз, време е да поработим над въпроса с чувството за сигурност. Искам истински да осъзнаеш, че си в безопасност и всичко е наред, ти можеш да свършиш всички тези неща, можеш да бъдеш на всички тези места, можеш да се справиш с всичко, което става в момента и ти си в безопасност, и аз те обичам.”
Прекомерното тегло е само външния ефект от страха, който е вътре в нас. Когато се погледнете в огледалото и видите от там да ви гледа един дебел човек, припомнете си, че виждате резултата от своето старо мислене. Когато започнете да променяте мисленето си, вие посявате зрънцето на това, което ще се превърне в истината за вас. Това, което изберете да мислите днес, ще създаде вашата нова фигура утре. Една от най-хубавите книги за освобождаване от излишното тегло е „Единствената диета, която съществува” от Сондра Рей. Там основното е как да се въздържаме от негативното мислене. Тя ви показва стъпка по стъпка как да го правите.

Автор: Луиз Хей

Откъс от книгата „Силата е в теб”