Полезен или вреден е следобедния сън

Сиестата – следобедна почивка, включваща сън, днес се смята за чисто испанска традиция. Някои дори смятат, че испанците са въвели сиестата спрециално за да привлекат вниманието на туристите в страната. Но световният опит показва, че идеята за следобедна дрямка не е никак лоша.

Казват, че сиестата бележи началото си от Римската империя. Когато в Рим жегите били непоносими между 12 и 17 часа, римляните въвели следобедния сън. Те използвали най-горещото време на деня за почивка, за да увеличат своята работоспособност в прохладните вечерни и сутрешни часове.

В Испания всички магазини и офиси между 14 и 17 часа са затворени за обяд. При такава продължителност на обедната почивка човек спокойно може да хапне и да подремне. А статистиката показва че около 20 процента от испанците дори използват възможността да си поспят.сиеста

Но как влияе обедния сън върху човека ? 

Повечето лекари са единодушни, че дрямката е полезна за хората, тъй като бързо може да възстанови физическата сила, умствените способности и енергията. siesta (3)Проведените независими тестове в много страни показват положителното влияние на дневния сън върху общото състояние и способностите на човека. 

Единственото изключение било с пилоти на пътнически самолет. По време на експеримента пилотите трябвало да спят в продължение на 45 минути, след което били подложени на тест. Резултатът бил като при недоспиване – забавяне на реакциите и на способността бързо да взимат ефективни решения.

Това ни кара да си зададем въпроса :

Колко продължителен трябва да е дневния сън ?siesta (2)

Като цяло изследванията върху продължителността на съня показват че най-добрите варианти са :

1. Дневен сън с продължителност до 20 минути

2. Дневен сън с продължителност повече от час, но по – малко от 2

Продължителност на дневния сън от 20 минути до 1 час, а също така повече от 2 часа водят до сериозно влошаване на способностите.

А каква е причината за такова разделение ?

Причината е във фазите на съня. Тук действа същия принцип, който е отговорен за усещането на умора дори след 8 – часов сън. След 20 минути се потапяме във възстановителната фаза на дълбокия сън за да може след още 40 минути да излезем от нея и да влезем във фазата на сънуване, която трае 10-20 минути и завършва цикъла на съня. 

Така че, ако човек се събуди по време на дълбок сън ще бъде в лошо настроение, разсеян и с понижени умствени и физически способности.Тялото ни не  обича несъвършенствата. 

Но ако се вземе под внимание този момент, то дневният сън може да подобри работоспособността и производителността и то двойно в сравнение с това ако останете будни.Също така, дневният сън понижава риска от сърдечносъдови заболявания с 34-37 % по данни на проведени изследвания от гръцки учени.

Какво показва международния опит 

В някои западноевропейски страни се практикува следобедната дрямка в специални стаи. В Китай отдавна съществува тази практика в малки индивидуални капсули. В Америка във все повече нови фирми се въвежда половинчасовия следобеден сън. siesta 5

В Германия по интересен начин са се справили с необходимостта от повишаване производителността на труда в общината на един малък град. Тъй като не могли да си позволят назначаването на повече сътрудници поради ограничения бюджет, за да повишат работоспособността на служителите, те въвели половинчасова следобедна дрямка.