10 причини да се занимаваме с ГРАДИНАРСТВО

В нашия забързан, зает свят пълен с електронни джаджи като айфони , таблети и Андроид устройства, къде се вписва градинарството, пита преподавател по градинарство от университета в Илинойс. „ Джаджите в градинарството не са бляскави – лопата, градински нож, маркучи и пликове със семена „, казва Марта Смит. „Всички са прости , практични и гарантират да донесат удовлетворение и препитание“. Националното градинарско бюро пита градинари защо те градинарстват, а техните причини са вдъхновяващи.

Градинарство за безопасна, здравословна храна
Доклади за здравословно хранене и замърсяване в храните са често публикувани. Интересът към органичното градинарство и достъпът до органична продукция се е увеличил. Консуматорите са наясно с добавките и консервантите, които се съдържат в преработените храни. Лесно решение е да отглеждате свои собствени плодове и зеленчуци.

Известно е, че през Втората световна война 20 милиона собственици на домове са имали градини, които произвеждали 40 процента от прясната продукция, консумирана в САЩ. Направете своя собствена градина и ще знаете, че храните, които вие и вашето семейство ядете, са пресни и безопасни.

Градинарство с цел физически упражнения
Може да правите всички физически упражнения, от които се нуждаете без да ходите на фитнес и то напълно безплатно във вашия заден двор! Градинарската активност допринася за двете необходими упражнения – кардио и аеробика. Проучвания показват, че един час умерено активно градинарстване може да изгори до 300 калории за жена и почти 400 калории за мъж.

Косейки тревата, е като да си правите енергична разходка, огъването и разтягането при засяването на градина се равнява на курс по гимнастика, а ваденето на растения е подобно на вдигането на тежести. Докато остаряваме, градинарството може да помогне за редуцирането на остеопорозата. Ако имате физически ограничения, има приспособени инструменти, които да ви помогнат да си свършите работата.

Градинарство за красота
Градинарството може да подобри външния вид на вашия дом. Къща с приятен двор е приятна за гледане и благоприятна за живеене. Добавянето на саксия с пъстри цветя във вътрешния двор дава наслада за окото и душата. Дърветата и храстите не само осигуряват цвят и сянка, но и подслон за птиците и дивия живот. Мислете за градината като за друга стая, на която да се наслаждавате, независимо дали сте вътре или навън от къщата.

Градинарство с цел учение
Може да се научите на градинарство чрез четене или практикуване. Градинарите откриват, че колкото повече научават за градинарството и растенията, толкова повече искат да знаят. Проблемите със сеенето, например, водят до намиране на решения. А след това можете да опитате нещо друго .

Градинарство с цел финансови печалби
Любовта към растенията може да доведе до награда – работа в местния градински център или голяма ландшафтна фирма, или до притежаването на собствен бизнес. Независимо дали отглеждате цветя, зеленчуци или билки, има възможност да продавате своите продукти на местния земеделски пазар или занаятчийски изложения. Така усилията ви ще бъдат възнаградени и с финансова печалба.

Градинарство с цел запознанства
Градинарите обичат да споделят информация за своите градини и познания. Градинарството е добър начин да увеличите своя социален кръг. Независимо дали е със съседа, който живее до вас, или с приятел в интернет на другия край на света, градинарите обичат да говорят за растения. Срещите с други градинари и споделянето на планове, е добра социална активност и може да ви донесе много нови приятели.

Градинарство за креативност
Градинарството е добро поле за изява на вашите креативни и артистични прояви. Съзерцателното настроение, което дава японската градина, или романтичното усещане в домашната градина освобождава вашата креативност! Пробвайте нещо ново всеки сезон. Засадете нови луковици и кой знае, градинарството може да се превърне във вашето любимо занимание!

Градинарство за победа
За хора със състезателен хъс, градинарството е добър начин да покажат своите умения. Градските панаири и пазари дават възможност да покажате на всички гигантската тиква, която сте отгледали в градината си, красиви зърна или перфектната циния.

Градинарство за задоволяване на емоционални нужди
Градините играят важна роля за качеството на живота. Градината може да ни осигури успокояващо уединение или лично бягство от напрегнатото ежедневие. Красивият букет може да повдигне духа. Скубането на трева може да бъде много добър отдушник за стреса. Жътвата дава чувство на постижение и успех. Градинарството гради увереност и самочувствие.

Градинарстване за трайна памет
Градинарството е добра дейност, която може да бъде споделена с деца и внуци – градинарите на утрешния ден. Спомените за градинарството преди са много ценени. Помогнете за изграждането на тези спомени у следващото поколение. Днешните деца пропускат удоволствието от откъсването на букет цветя за тяхната майка или вкусването на сладостта на домат, откъснат току що от растението в градината на баба.

„Каквато и да е причината ви – излезте и градинарствайте,“ казва Смит. „Спрете телевизора и оставете електронните джаджи. Не си казвайте, че нямате времето. Намерете си време и се наслаждавайте.“

Превод от английски: Мария Атанасова

Източник: Агроновините