Как да си направим домашен крем за лице и тяло

Все повече и повече жени предпочитат да си направят сами домашна козметика. И в това има смисъл, защото резултатът е един сравнително евтин продукт, без вредни съставки, парфюми, оцветители и синтетични консерванти.

Как да си направим естествен домашен крем? 

Техниките са прости, но преди да започнете, не забравяйте нещо много  важно :  домашно приготвените кремове не съдържат химически консерванти, а това означава, че трябва да внимавате да не попаднат бактерии в него. 

Снабдете се с : 

базисно масло (леките масла са най-подходящи :като бадем и жожоба например), малка шпатула, пластмасова лъжица и други малки инструменти, за да се избегне, влизане в контакт с крема. За по-голям ефект накрая може да добавите няколко капки витамин Е.

Ето една рецепта  за подхранващ и хидратиращ крем за лице

Съставки за домашния крем : 

30 г бадемово масло 
30 г дестилирана вода, 
около 1 чаена лъжичка пчелен восък (има го в магазините за здравословни храни, в аптеките или пчеларите ) 
4 – 6 капки етерично масло по ваш избор

Подготовка :

Отмерете маслото и го добавете към восъка, който междувременно сте затоплили на водна баня за да се разтвори.

Отделно се загрява вода ( топла, но без да завира! ) и се добавя към
маслото с разтопения восък, като се разбъркват съставките бързо с пластмасова лъжица. Когато сместта стане хомогенна кремът вече е готов!  След това добавете етеричното масло и разбъркайте, изсипете всичко в контейнер от стъкло с капак, който преди това трябва  да се стерилизира.

Не забравяйте, че : Eterichni masla 3

можете да се заменят всички масла или част от бадемовото масло с други масла с различни характеристики, като изберете най-подходящото за индивидуалния тип кожа. За нормална и смесена кожа, се препоръчват по-леки масла, такива като оризово, слънчогледово или жожоба; за суха кожа или с бръчки се препоръчва като най-полезни масло от сладък бадем, маслиново масло, масло от пшеничен зародиш или в малки количества масло от ший. 

Накрая може да добавите :

етерично масло от шипка или капки витамин E. Кремът ще се запази в хладилника за няколко месеца. Ако предпочитате да го държите  извън хладилника, обаче, съветът е да се добави 5 – 7 капки екстракт от семена на грейпфрут.