Да бъдеш щастлив не означава да имаш идеален живот

Бих искал винаги да помниш, че да бъдеш щастлив не означава над теб да има безоблачно небе, пътища без препятствия, работа без умора, връзки без разочарования. Да бъдеш щастлив означава да намериш сила в прошката, надежда в битките, сигурност в страха, любов в разделите.
Да бъдеш щастлив не значи просто да цениш усмивката, а да въздействаш върху тъгата.
Не само да празнуваш успеха, а да се учиш от провалите. Не само да изпитваш удоволствие от аплодисментите, а да намериш радост в неизвестността.
Да бъдеш щастлив означава да признаеш, че си струва да живееш, въпреки всички предизвикателства, неразбирателства и кризисни периоди.
Да бъдеш щастлив не е случайност на съдбата, а завоевание на този, който може да пътешества дълбоко в душата си.
Да бъдеш щастлив означава да не бъдеш жертва на проблемите си, а да се превърнеш в автор на житейската си история. Да пребродиш пустините извън теб, но да си способен да откриеш оазиса, скрит в душата ти. Всяка сутрин да благодариш на Бога за чудото на живота.
Да бъдеш щастлив означава да не се страхуваш от собствените си чувства.
Да можеш да говориш сам със себе си. Да имаш смелост, за да чуеш „Не“. Да имаш сили да понесеш критиката, дори тя да е несправедлива. Да целуваш децата си, да се радваш на родителите си и да изживяваш приятни моменти с приятелите си, дори когато те нараняват.
Да бъдеш щастлив означава да покажеш веселото, свободно и
непринудено дете, което живее във всеки от нас. Да си достатъчно зрял, за да кажеш: „Сгреших“.
Да притежаваш дързостта, за да кажеш: „Прости ми“. Да имаш чувствителността да изразиш: „Имам нужда от теб“.
Да можеш да кажеш: „Обичам те“.
Пожелавам животът да ти даде многобройни възможности да бъдеш щастлив.
Бъди влюбен в радостта през твоята пролет. Бъди приятел на мъдростта в твоята зима. И когато сбъркаш пътя, започни всичко отначало.
Така все по-силно ще обичаш живота.
И ще откриеш, че…
Да бъдеш щастлив не означава да имаш идеален живот. Трябва да използваш сълзите, за да поливаш толерантността. Да използваш загубите, за да изгладиш търпението. Да използваш провалите, за да изваеш спокойствието.
Да използваш болката, за да полираш удоволствието.
Да използваш препятствията, за да отвориш прозорците на интелекта.

Автор : Аугусто Кури