Поставянето на граници e любов към себе си

Поставянето на граници не означава, че отрязвате някого или че изхвърляте някого от своето преживяване. Поставянето на граници означава признаване на самите себе си такива, каквито сте в момента, и зачитане на самите себе си по отношение на някой друг, който прекрачва границите, в които се чувствате удобно.

Вие очертавате границите си по отношение на някой друг човек и в това няма нищо лошо. Това със сигурност не е нещо нередно – даже е съвсем духовно да зачитате себе си като аспекти на Енергията на Източника. Да удовлетворявате постоянно нуждите на някой друг не означава непременно, че проявявате безусловна любов. Не означава и че правите на другия някаква услуга.

Всеки трябва да се научи да се грижи за себе си. Всеки трябва да се изправи и да поеме собственост над и отговорност за живота си. Вие не сте тук, за да бъдете всичко за всички. Да служите не означава това. Не означава да нямате предпочитания или да нямате своя собствена воля.

Така че, ако примерно се чувствате уморени и сте насред някакъв разговор, а другият човек продължава да говори и да говори, не е проява на грубост да кажете, че сте уморени и че бихте желали да довършите разговора някой друг път. Това не е проявя на липса на уважение.

Ако другият човек ви зачита и уважава, той ще се зарадва, че сте му казали истината, че сте очертали своите граници и че се грижите за себе си. Ако другият не може да осъзнае това, то вие все пак му помагате да стане по-състрадателен.

Трябва да си позволите да бъдете такива, каквито сте. Трябва да си признавате, когато енергийните ви запаси са се изчерпали и имате нужда да се презаредите. Това е единственият начин, по който някога ще можете да служите.

Ако се почувствате вдъхновени да направите нещо повече от това, което сами сте си поставили като граници, направете го. Но когато почувствате, че някой прекрачва границите, които сте си очертали, е много важно да му дадете да разбере това.

Защо е важно това? Защо Плеядианците правят от това такъв голям въпрос? Честно казано, правим от това голям въпрос, тъй като вие сте колектив. А за да може да процъфтява целият колектив, на всеки отделен член на този колектив трябва да му бъде позволено да процъфтява.

Така че, ако не позволявате на самите себе си да процъфтявате, вие не позволявате и на колектива да процъфтява. Искаме да знаете това, тъй като вие преминавате през едно колективно издигане на съзнанието и всеки един от вас, независимо кой е, е ключов член на човешкия колектив.

Плеядиански Висш Съвет на Седемте – чрез Даниел Скрантън
Превод: Мария Казакова