Рецепти за ДЪЛГОЛЕТИЕ на хората, живели повече от 100 години

Необичайни, но изпитани рецепти за дълголетие

Нану Шаова, 128 години

На 21 януари 2019 г. почина Нану Шаова – най-възрастната според „Книгата на рекорди на Русия” жителка на страната. Нана бе на цели 128 години, родена и живяла в Заюково-Баксанския регион, жена, оставила 67 наследници – 8 деца, 19 внуци, 33 правнуци и 7 праправнуци. „Моята рецепта за дълъг живот – много работа и любов към хората”, споделя приживе Нану.

Ема Морано, 117 години

Тя е най-дълголетната италианка. Ема си отива от този свят на 117 години и 137 дни, което я нарежда сред първите 5 доказано най-възрастни хора, живели някога на света. Приживе Ема споделя, че липсата на съпруг много е спомогнало за дълголетието й. Още на млади години Ема прогонила злия си мъж и никога не се венчала повторно.

Жана Калман, 122 години

122 години, 5 месеца и 14 дни. Французойката Жана Калман заслужено е удостоена с титлата „Най-старият човек, живял някога на Земята” (навярно са пропуснали рекордьорката Нану Шаова) . Тя е и един от малкото дълголетници, запазили официалното си удостоверение за раждане. Жана смята, че тайната на нейното дълголетие се крие в маслиновото масло, което добавя в почти всяка храна, чесъна – също. И още – Жана не пропуска да пийва по чаша порто всеки ден и да хапва по почти килограм шоколад на седмица.

Ричард Овъртън, 112 години

Американецът, който почина през декември 2018-та, 5 месеца преди да навърши 113 години, бе най-възрастният жител на САЩ. Рецептата за своето дълголетие той свързва със страстта си към цигарите и уискито, и още с любовта към сладоледа, от който хапвал всеки божи ден.

Бернис Мадинган, 115 години

Американката Бернис бе сред най-старите жители на планетата, живяла до 115 години. Тайната за сладкия живот на Бернис – да се почерпи с 4 глазирани понички всеки ден.

Агнес Фентон, 112 години

Три чаши бира, и една – уиски. Този режим от питиета, 112-годишната американка смята за тайната на своето дълголетие.

Грейс Катрин Джонс, 111 години

111-годишната британка е уверена, че да се доживее до тая преклонна възраст й помага чашката уиски преди сън.

Джек Рейнълдс, 105 години

105-годишният американец е благодарен за дългия си и здрав живот най-много на уискито, които редовно си добавя в сутрешния чай и вечерната лимонада.

източник: Здоровье.Mail.Ru