Мадлен Алгафари : наръчник със съвети за саморазболяващи се

Който няма цели, има тревоги, които му крадат енергията.

“Старателно живеем, разболявайки се! Мислим, че болестите на душата и тялото са нещо, което идва отвън, и не осъзнаваме собствения си принос в саморазболяването”, споделя психотерапевтът Мадлен Алгафари в предговора на своята книга “Как да се разболяваме качествено”. В нея тя споделя някои от основните грешки, които допускаме в живота си и които все повече ни отдалечават от здравето.

Специфичните грешки-условия за отделните заболявания

Царицата на душевните терзания – депресията! Всички изброени грешки в тази книга ви я осигуряват, но най-вече задържането на гнева и неумението да бъдете себе си. Депресията е обратното на агресията, тя е автоагресия – обърната навътре към вас самите агресия, която не е могла да бъде насочена навън. Тя е перфектен начин за заобиколно нападение над околните, когато директно е невъзможно, защото манипулира, притеснява и вменява вина. Наказвате себе си, наказвате и околните – получавате две в едно! И сте в топ 10 на днешните болести.

Основната конкурентка в тази класация е страховитата невроза или паническото разстройство. За да попаднете в лапите й, е необходимо да сте контрольори, които обаче не умеят да контролират с действия живота си – нито атака, нито смирение, а само стоене в мисловния контрол и поведенческо менгеме на бездвижието. Така душата неминуемо ще реагира с паника.

Ако искате да се сдобиете с проблема хронична умора, то просто трябва да се уморите от проблеми или … да нямате цели. Хората, които нямат цели, са уморени. Защото, който няма цели, има тревоги, които му крадат енергията.

За по-несмелите има и по-безобидни симптоми, например – да ви се вие свят. Качествен световъртеж ще получите, ако се страхувате да бъдете неуравновесени. Колкото по се страхувате да направите нещо неуравновесено, толкова по ще ви се струва, че губите буквално равновесие, че почвата се клати под краката ви. Търсете ситуации на несигурност и страх от промени.

Ако сте жена можете да си причините проблеми с яйчниците или с целия репродуктивен апарат, като отхвърляте женствеността си, не вярвате, че можете да творите и да давате живот на идеи или неща. Като откажете да приемете и да износвате градивни проекти. Като се страхувате от началата. Бъдете остри, резки, твърди, давайте превес на мъжкото начало у вас. Това ще накара женското да напомня за себе си често чрез проблеми в детеродните органи.

Ако искате да накарате простатата ви да алармира, то трябва да се почувствате стар и безпомощен. Не давайте израз на творческите си сили и градивни способности. Оставете се на умората от живота да ви налегне, след като не можете да контролирате всичко в него. Не забравяйте – тялото само отразява вътрешните ви емоционални процеси. Ако се чувствате стар, ще имате и старчески симптоми. Толкова е лесно.

Искате ли да ви пада косата? Тогава си осигурете поредица от загуби. С известно закъснение след загубите ще започне и косопадът. Важно е да се отъждествявате с това, което имате и правите, а не с това, което сте. Дълготрайният стрес и чувството за беззащитност са добри условия за прогресивно оплешивяване.

Ако пък предпочитате запек, то стискайте с всичка сила всичко – емоциите си, реакциите си, вещите си. Бъдете скъперници. Не изхвърляйте! Изобщо, страхувайте се от всяка загуба на време, на енергия, на пари, на хора. Не давайте! Не пускайте миналото си, безспокойството си, мрачните мисли, страха, убежденията си, дори завистта си. Не освобождавайте място на никакви нови идеи, възможности или промени в живота си. Просто тъпчете всичко в себе си.

Искате ли да напълните живота си с кошмари? Напълнете живота си с проблеми и нищо не правете, за да ги разрешите. Но най-важното – не вярвайте, че сте способни да ги разрешите. Проблемите могат да бъдат от всякакъв характер. Така те ще ви преследват и нощем, когато съзнателният контрол заспива, опитвайки се да ви привлекат вниманието, но ще говорят на символния език.

Ако желаете да имате проблеми с черния дроб, то не се опитвайте да правите разлика в живота между онова, което ви понася, и онова, което е отровно за вас. Поемете всички възможни отровни емоции и преживявания, обградете се с отровни хора, пък и пийте и яжте колкото може повече отровни неща (днес това не е трудно), прекрасно ще се интоксикирате и чернодробните проблеми няма да се забавят.

Искате проблеми с бъбреците! Чудесно! Значи са ви нужни конфликти в партньорските отношения и много, много стискане, докато камъните, които се натрупват от утайки в душата, се буквализират под формата на камъни в бъбреците. А стискането и задържането ви осигуряват възпаления и всякакви смущения в отделителните органи. Това е болестта на тези, които живеят в измерението на “какво ще кажат другите”. Бъбречната криза е дна от най-силните болки, имащи за цел да ви накарат да обърнете внимание на себе си, но не се поддавайте! Другите са по-важни!

Последните модни тенденции в болестите се ориентират към много артритни и костни заболявания. Няма да ви е трудно да се снабдите с такива симптоми, тъй като в основата им седи отново типичното задържане на агресията, както и себепренебрегващо поведение, при което губите опора, следователно опорно-двигателния апарат ще страда качествено. Високата критичност към себе си и към другите и парализата на емоциите са добри условия за обездвижване и болки в ставите.

Инфекции! Искате да получите възпаление? Ок! Лесно е! Просто избягвайте конфликтите, не ги забелязвайте, не си ги признавайте. Нито вътрешните ви конфликти, нито тези с други хора или обстоятелства. Тогава конфликтът ще се пренесе на телесно ниво и вътрешната война ще започне на съответното място в тялото, което символично отразява типа на конфликта.

Заболяванията на щитовидната жлеза (неслучайно името й произлиза от “щит” – умението да отстояваме лично пространство и да защитаваме първоприродата си) са също чест симптом на 21-ви век. Ако предпочитате такъв проблем, тиреотоксикоза например, то стремете се към преждевременна псевдо зрялост, грижете се за околните, но не и за себе си, приемайте безкрайни отговорности и си осигурете ситуации на страх и заплаха, на които в никакъв случай не отговаряйте, защото ако реагира поведението ви, няма да реагира щитовидната жлеза.

автор  : Мадлен Алгафари

от книгата “Как да се разболяваме качествено”