Когато ЖЕРТВАТЕ СЕБЕ СИ, за да ви ОБИКНЕ повече някой ДРУГ, вие обичате СЕБЕ СИ по-малко от преди

Когато се жертвате в името на любовта и отстъпвате на втори план, вие сте вътрешно убедени, че в края на краищата мъжът ще ви обикне още повече. Това не е сигурно, но едно нещо е съвсем сигурно: когато жертвате себе си, за да ви обикне ПОВЕЧЕ някой друг, вие обичате себе си ПО-МАЛКО от преди. Всеки път, когато се отказвате от интерес, приятел или мечта с надеждата да спечелите любовта на мъжа, вие губите нещо от себе си. Колкото повече се жертвате, толкова по-малко остава от самите вас, докато един прекрасен ден не се събудите с чувството за опустошеност. От вас не е останало нищо. Унищожили сте всичко, за да ви приемат по-добре, но сте загубили същността си, душата на своята жен­ственост.

Осъзнаването на загубата почти винаги е последвано от гняв или потиснатост. Ядосвате се на себе си за всичките си постъпки и усещате огромна загуба на самочувствие и самоуважение. Ядосвате се и на мъжа, заради когото сте правили жертвите, защото нерядко той е престанал да ви обича така, както сте желали.

Как да спрем да се жертваме в отношенията си с мъжете

1. Направете списък на всички жертви, сторени в името на любовта, във всички връзки, които сте имали досега. Това никак не е приятно, но горещо ви го препоръчвам като мощно средство да ви стимулира и ядоса до такава степен, че веднъж завинаги да се откажете от отстъпването на заден план.

2. Направете списък на хората, интересите, заниманията и убежденията, които имат значение за вас. Така ще си спомните коя сте и какво искате. След това ще ви бъде много по-трудно да убеждавате себе си, че ви е приятно да ходите на колодрума, да ловите риба, да събирате марки или да се занимавате с нещо друго, което е приятно на мъжа до вас.

3. Обърнете се към собствените си мечти — те ще осмислят живота ви и няма повече да се чувствате „емоционален хамелеон“, празно пространство, запълвано от мъжа по негов вкус. Колкото по-пълноценен и осмислен е животът ви, толкова по-трудно ще се съгласите на връзка, в която да търсите самоутвърждаване, и така да се превърнете в кандидат за саможертви.

автор Барбара де Анжелис, „Тайните за мъжа, които всяка жена трябва да знае“