Каква е връзката между любовта и здравето

Ако не сме здрави, ние не можем напълно да се насладим на любовта, и ако не обичаме и не сме обичани, не можем да се чувстваме напълно здрави.

Всеки човек, рано или късно се оказва в този омагьосан кръг.

Ние сме създадени да обичаме и да бъдем обичанилюбов

Няма никакви физически, психически или духовни заместители на това, което наричаме истинска любов. Хроничната (постоянната) емоционална болка заради неправилния избор на партньор се явява нездравословна и не може да бъде оправдана с никакъв морал. Трябва да гледаме реално на тези проблеми и ако е необходимо да потърсим професионална помощ. Длъжни сме да го направим не само заради психичното си здраве.

Съществуват все повече и повече научни доказателства, че:

От липсата на любов може да пострада и нашето физическо здраве

През последните години учените нееднократно изучават взаимовръзката между емоциите и имунната система. Те установили, че хората, които са щастливи като цяло или са щастливи поне в любовта, проявяват по-висока устойчивост към заболявания в сравнение с хора, които не са щастливи или са в състояние на стрес. След като изследвали причината за тази разлика се оказало, че всичко се свежда до връзката между нервната и имунната система на тялото.

Мозъчните трансмитери (предаватели) могат да предават на имунната система информация за това как се чувстваме и в зависимост от нашето състояние имунната ни система отслабва, или напротив, става по-силна. Без съмнение, нашите отношения и общото ни емоционално състояние може значително да повлияе на здравето ни. Така че, за нас е просто необходимост да имаме, да желаем и да развиваме щастливи любовни отношения.

Нашите мисли действат на имунната ни система, а тя е естествената ни защита срещу болести

Изследователи от Харвардския университет установили, че не само безкористната любов и грижата за другите, но и чувството за хумор и отсъствието на цинизъм са пряко свързани с доброто здраве. Резултатите от едно изследване на група учени от Харвард показват, че само при спомняне или визуализация на сцени на любов (когато човек обича или когато самият той е обичан) в продължение на един час временно е повишил имунната реакция. Изглежда невероятно, но резултатите са именно такива!

Депресията често засилва нежеланието на имунната система да се бори с болестите, а по-доброто чувство за хумор, приповдигнатото настроение, ентусиазмът или радостта могат да накарат организма да се справи сам. Любовта – това е един чудесен лечебен метод.