Да поддържаш ПРОСТРАНСТВО ЗА СЕБЕ СИ е като велико завръщане У ДОМА, при ДУШАТА ТИ♥ 

Важно е „да те има” за себе си. Повечето хора биха казали, че ги бива да подкрепят своите приятели и семейства, но толкова ли е лошо „да ни има“ за самите нас?

Когато втората ми дъщеря беше на няколко месеца, тя разви колики. Будеше се всяка нощ, плачейки с часове, дълбоко и неутешимо. Нищо от това, което правех, не й помагаше, нито кърменето, нито гушкането, нито друскането, нито опитите ми да я облекча. Понякога плачът й ме пронизваше така дълбоко, че чувствах сякаш се предавам и я оставям сама. Бях толкова безпомощна.
Но макар да беше много трудно, дъщеря ми ме научи на нещо скъпоценно и жизненоважно. Докато наблюдавах преминаването й през това, аз разбрах, че не мога да отнема болката от никого или го да спася. Не мога да променя онова, което другият чувства, да го закърпя и да продължа нататък. Всичко, което можех да направя, е да съм свидетел, да бъда там и да присъствам за нея. Да, побърквах се, ядосвах се и се разярявах, че не мога повече, но накрая стигнах до място на покой, докато пеех мантри и се фокусирах да оставам в покой в моето собствено тяло. Учейки се как да поддържам пространство за нея, аз се научих как да го правя за себе си. Всъщност не бих могла да присъствам за нея, ако не присъствах за себе си. Болката й извади наяве моята собствена дълбока болка и трябваше да си позволя да се движа през нея, ако исках да помогна на дъщеря си.

Нужно беше 13-годишната ми връзка да се разпадне, за да ме накара да видя колко много от енергията ми отива за поддържане на пространство за другите – четирите ми деца, бившия ми партньор, хората, с които работя в моите обучителни и изцеляващи практики. И докато за другите мога добре да поддържам пространство, аз съм емпатична и сензитивна, наскоро забелязах, че имаше таван за всичко това.
За да разширя способността си да поддържам пространство за другите, аз се нуждаех наистина да се науча как да ме има за самата мен. Бяха така изнесена навън, че бях пренебрегнала едничкото нещо, което ме прави солидна и мощна лечителка за другите – собственото си добруване.

От мен се иска ежедневно да се центрирам, да се заземявам и да оставам в същината си, иначе съм запокитена в слънчевите системи на другите хора и се рея известно време в някоя далечна галактика, преди да си намеря пътя обратно към дома. Всички ние имаме нужда да поддържаме пространство за себе си, за да сме способни да живеем живота си по здравословен и балансиран начин.
Какво точно значи „да поддържаш пространство“ за себе си?
Изглежда, че съвсем естествено го правим за другите, но какво значи да го направим за себе си?

За мен това е да се превърна в съд, където да преживявам самата себе си, да израствам, да чувствам, да изразявам, да опитвам, да живея. Това е да присъстваш, да се отнасяш към себе си с грижа, с уважение, с доброта, със състрадание, с обич. Да чуваш нуждите на тялото си и на ума си, да чувстваш емоциите си и да се вслушваш в копнежите на душата си. Това е начин да бъдеш, стил на живот, дълбок избор и отстояване. То не е система от вярвания, а по-скоро е начин да бъдеш със себе си и да посрещаш своите нужди. Може да е животоспасяващо в интимните връзки, където можем да съсипем нещо хубаво, карайки другия да се задоволява всичките ни нужди.
Прекарваме всяка минута със себе си. Колко от това време е добро, подкрепящо и мило?

Да поддържаш пространство за себе си е като велико завръщане у дома, при душата ти. Ключът е да виждаш себе си с всичките си недостатъци, без осъждане и критикуване. Да гледаш на себе си с нежност и любов, точно така, както би направил за приятеля си. То означава да се сприятелиш със страха си, да поканиш братовчедката Самосъмнение, мисис Перфекционистка, брат ти Критикаров и сестра ти Премълчанкова на чаша чай около напаления огън.
“Себеприемането е отказът ми да бъде в неприятелска връзка със себе си.” ~ Натаниел Бранд ~

Да поддържаш пространство за себе си ти осигурява място, където да проверяваш посоката си, да видиш кой или какво седи на шофьорската седалка на живота ти и да пренаместиш курса си, когато ти е нужно. Носи широта и осъзнатост в живота ти, правейки така, че твоят живот да отразява душата ти и копнежите ти, за да не трябва да си пробудиш на 45 и да разбереш, че не харесваш този, в който си се превърнал.

Ако наистина искаш да помагаш на другите и да оставиш положителна следа в света, научи се да поддържаш пространство за себе си – това е най-великото нещо, което можеш да направиш за планетата. Не можеш да поддържаш пространство за друг, ако не успяваш да стоиш със собствената си болка и да поддържаш своето пространство. Ако няма място за теб в живота ти, тогава няма място и за никой друг. Когато си добър към себе си, влияеш върху живота и на другите, като си по-малко реактивен и по-отговорен, по-достъпен, по-емпатичен, състрадателен, добър, присъстващ, уравновесен и спокоен.
“Ако твоето състрадание не включва самия теб, значи е непълно” ~ Джак Корнфийлд

Как точно да „поддържаме пространство“ за себе си?
Ето няколко прости стъпки, с които да си осигуриш място за себе си в своя живот:

♥ Прегърни несъвършенството си
Твоите “несъвършенства” са това, което те прави уникален и често могат да бъдат портал към най-великите ти дарове. Ако опитваш да си и си като всички останали, лишаваш света от своите специални таланти и рядък принос, който само ти можеш да дадеш. Колкото повече можеш да приемеш и се научиш да обичаш своята индивидуалност, толкова повече я изразяваш и толкова по-щастлив си. Някои от най-безкомпромисно наглите личности в света са повлияли много съществено….. Себеприемането е ключът за поддържането на пространство за себе си. Колкото повече се приемаш и се обичаш, толкова повече ще се грижиш за себе си и ще уважаваш своите нужди.

♥ Казвай „не“
Когато казваш „не“ на другите, много често казваш „да“ на себе си. Ако правиш нещо за другите за сметка на себе си, то не помага на никого. След години удовлетворяване на другите сега моята нова мантра в живота стана :
„Ако в сърцето си чувствам, че нещо е правилно, значи то ще помогне и на другите“
Да уважиш себе си винаги работи добре. Не е ок да поставяш себе си на последно място и от съгласяването да правиш неща по задължение винаги пораства неудовлетворение. Това не значи, че не трябва нищо да правиш за другите, разбира се, че трябва, но има начин да го правиш, който подкрепя и твоето добруване. Когато казваш „не“ на другите, ти усилваш самоуважението си и показваш на себе си, че си важен и ценен. И даваш на другите позволението да направят същото.

♥ Развий границите си
Когато имаш добри граници, можеш да се отстояваш и да казваш „не“, без да се чувстваш виновен. Тогава задължаващите връзки приключват и можеш да влезеш в царството на незащитените сърца – място, където си в състояние да обичаш свободно и щедро. Много голяма част от обичането е защитено обичане. Когато знаеш, че имаш силата да отстояваш себе си и да тежиш на мястото си, всъщност можеш да обичаш много по-свободно. Не е необходимо да се премахват границите, те всъщност могат да заздравят дълбоката връзка.

♥ Общувай със себе си
Да отделиш време, за да се свържеш наистина със себе си, подкрепя цялостното ти здраве и благосъстояние. Имам своя практика сутрин и вечер, в която поставям ръце на сърцето си и се потапям във вътрешния си свят, за да се свържа с най-дълбоката част от себе си. Настройвам се към сърцето си и чувствам докъде съм, наблюдавам как се чувства тялото ми, да отбелязвам емоциите и мислите си. Събирам обратно в себе си всички онези фрагменти, енергията, която се е разпръснала сред ситуации, хора и места, и се преподреждам като пъзел. Отделям това време и за да се свържа с духовната си природа, да си спомня, че съм дух, и да се помоля да бъда водена и подкрепяна. Естествено, всеки може да направи онова, което чувства най-подходящо за себе си. Творческите занимания като музика, изкуство, писане на дневник или просто да бъдеш сред природата са дълбоко изцеляващи за дух, който дълго е стоял навън на студено.

♥ Да се вслушваш
В покой откриваме кои сме. Да отделиш време, за да останеш в покой, сам, просто да бъдеш, те подкрепя в опознаването на себе си и на мечтите ти и ти дава пространство за коригираш посоката си, ако си загубил пътя. Това ти помага да осветиш негативните цикли и обичайните модели. Просто да забелязваш какво „правиш“ e първата стъпка към изцелението. Да наблюдаваш с мекота, приемане и чувство за хумор е ключ към разкъсването на цикъла, така както критикуването те държи заключен в негативните модели.

♥ Да потърсиш помощ
За да поддържаш пространство за себе си, трябва да си в състояние да потърсиш помощ, когато имаш нужда. Това усилва способността ти да те има за себе си. Да познаваш собствените си ограничения и да знаеш, че можеш да получиш подкрепа, когато ти е нужна, задълбочава силата ти.

 Да бъдеш автентичен
Tова си ти! Ти знаеш истината. Ти знаеш кой си. Не го крий от себе си. Имай смелостта да видиш всичко в себе си, дарбите си и не така съвършените си части. Когато се виждаш с доброта и състрадание, имаш силата да промениш някои аспекти от себе си или от живота си, които не харесваш.

 Бъди добър родител за себе си
Креативният родител поддържа пространство за детето си, за да може то да изследва, да твори, да пробва границите, оставя фантазията на децата си да лети диво, да преживява различни личности, идеи, роли. Добрият родител не контролира и не те кара да мълчиш. Същото се отнася за начина, по който общуваш с вътрешното си дете. Позволи си да изследваш и да преживяваш живота, давай си сила, за да правиш правилните избори и да живееш живота по своему. Бъди иновативен родител за вътрешното си дете, обичай се, когато си болен, окуражавай се, когато паднеш и винаги се поздравявай.

Създай си подкрепящи ритуали
Застани до себе си. Всеки ден прави поне по едно подхранващо нещо за себе си и си обещай, че всеки ден ще се срещаш със себе си. Също както би вложил време за едно приятелство, би отделил време, за да се обадиш на приятеля си и да чуеш как се чувства или да насочиш още любов или подкрепа в труден момент, можеш да направиш същото за себе си. Наистина, ти си си най-добрият приятел. Моето нещо са горещите вани с цветни есенции, соли и ароматни масла. Това ми е любимото лекарство и работи всеки път.

“Можеш да търсиш из цялата вселена някой, който се нуждае от любовта ти и нежността ти повече от теб, и няма да намериш такъв. Ти, самият ти,
като никой друг във вселената, заслужаваш тази любов и нежност.“
Автор Azriel ReShel,  чрез Alhambra