БЛАГОДАРНОСТТА е състояние на ПРИЕМАНЕ ♥

Да бъдеш благодарен означава да приемаш това, което животът ти дава. Благодарността е състояние на съзнанието, мироглед, поглед и начин на възприемане на света.

Ето няколко правила на благодарността:
• Когато благодарите на някой за нещо, което е направил за вас, вие не само му давате подарък от сърце, но с благодарността си ще го вдъхновите да ви даде отново. Всеки се чувства добре, когато е оценяван!
• Няма степени на благодарност. Дали сте благодарни да получите закуска в леглото или за красивото дърво, което виждате през прозореца си, мозъкът ви регистрира състояние на благодарност.
• Зависи от вас да отправите вниманието си към нещо, за което изпитвате благодарност.

Признанието и благодарността идват от сърцето на човек и отразяват начина, по който той вижда света; те не зависят от външните обстоятелства.

Благодарността е състояние на приемане и колкото по-благодарни (приемащи) сте, толкова повече причини да бъдете благодарни (приемащи) ще имате.

• Благодарността е състояние на приемане
• Към каквото насочите вниманието си, то се развива
• Ежедневното насочване на вниманието към нещата, за които сте благодарни, ще повиши способността ви да приемате
• Хората, които умеят да приемат, реализират целите си, защото са признателни

Упражнение
Започнете да си водите дневник за отбелязване на нещата, за които сте благодарни. Всеки ден записвайте в него (поне) пет неща, за които се чувствате благодарни, например:
• Благодарен съм за сутрешното си кафе
• Благодарен съм красивото дърво в задния ми двор
• Благодарна съм, че съпругът ми получи повишение в работата
• Благодарен съм за дома си
• Благодарен съм, че се чувствам по-добре

Целта на това упражнение е не само да се чувствате благодарни за своите най-положителни качества и приятни житейски ситуации, но така също и за своята цялостност, която включва и неприятните и болезнените ви преживявания:

• Благодарен съм, че съм способен да изживея своята тъга днес.
• Благодарен съм, че забелязвам какво прикривам зад маската на „сплотеността”.
• Благодарен съм, че не съм била вкъщи, когато приятелят ми е позвънил.

Можете да формулирате благодарността си и по други начини:
• Оценявам приятелствата си.
• Чувствам се благословен да живея в такава хубава къща.
• Приемам с благодарност любовта на кучето си.
• Радвам се, че мога да видя света по различен начин.

Можете да включите и настоящата си цел в списъка на благодарността, записвайки я така, сякаш вече се е случила, тъй като мозъкът не поставя чувството на благодарност във времева рамка. Ако целта ви е да получавате по-висока заплата и напишете „Благодарен съм, че заплатата ми се повиши”, вашият мозък ще регистрира благодарност.

Не записвайте целта си в сегашно време докато не се почувствате напълно комфортно да го направите. В противен случай ще създадете в себе си резистентност, която ще ви отдалечи от целта ви.

Не пишете и целта си много пъти с очакването, че колкото повече пъти я напишете, толкова по-бързо ще се реализира. Помнете, че сте във връзка с вашата цел и насочете вниманието си към нея, обръщайте внимание на обратната връзка. Няма нужда да пишете целта си отново и отново. Представете си, че повтаряте на вашия шеф отново и отново колко сте благодарни за повишението. Шефът ви може да се замисли дали да ви даде друго повишение догодина, ако продължавате да му повтаряте колко сте благодарни! Това е отегчително. Не дразнете целта си.

• Всеки ден записвайте пет неща, за които сте благодарни.
• Формулирайте благодарността си в пълни изречения.
• Важно е да пишете, а не само да мислите тези неща. Записването показва по-голям ангажимент и вашата цел ще забележи това.
• Няма значение кога записвате благодарността си. Можете да си изградите навик да започвате деня си със записване на благодарността си в своя дневник. Можете да записвате благодарността си преди да заспите. Можете да ги записвате и в колата си, докато чакате на червен светофар.
• След като запишете нещата, за които сте благодарни, изберете едно от тях и в продължение на 60 секунди представете себе си, изживяващи това усещане. Това упражнение е не само релаксиращо и приятно, но повишава способността ви да приемате.
• Имайте предвид, че дори да прекарате живота си в състояние на благодарност, умът ви може да развие състояние на резистентност към това упражнение. Така например умът ви може да ви убеди, че нямате достатъчно време за упражнението, въпреки че то не отнема повече от няколко минути. Всеки може да отдели няколко минути на ден!

Приемайте всички комплименти

Следните стъпки ще ви помогнат да спестите енергия и време и да постигнете по-лесно състояние на възприемчивост. В това състояние ще повишите способността си да приемате, да привличате мечтите и целите към себе си. Следващите три упражнения са ключови стъпки в постигането на възприемчиво състояние. Помнете, те са изключително ефективни при всекидневна практика. Ако ги усъвършенствате, ще можете да получавате почти всичко, което желаете.

Първа стъпка: Приемайте всички комплименти

„Бог ни е дал две ръце – с едната да получаваме и с другата да даваме.“ –Били Греъм

Не отказвайте това, което животът ви предлага. Съществува силна връзка между това, което желаете да получите, и това, което наистина получавате. Съществува връзка между нежеланието на хората да получават най-простите неща в живота и големите им очаквания. Способността ви да получите нещо толкова просто като комплимент показва ясно, че сте готови да получавате.

Да започнем с няколко прости правила за случаите, в които хората ви правят комплимент или ви предлагат помощ.

Когато хората ви направят комплимент, приемете го благосклонно. Когато някой ви каже: „Харесва ми блузата, която носиш, стои ти много добре”, не казвайте: „А, този стар парцал ли? Купих я на разпродажба за 50 цента”. И в никакъв случай не показвайте петното, което сте оставили върху нея!

Едно от определенията за приемане е „получаване с желание”. Когато отказваме или приемаме без желание, хората забелязват това. Липсата на приемане и признателност изпраща ясно и силно послание, че ние не желаем да ни бъде давано. И светът се съобразява с това желание – спира да ни дава. „Но никой нищо не ми предлага, може да си мислите вие. Как ще накарам светът да ми даде нещо?”

Светът дава непрекъснато, но само хората, които умеят да приемат, го забелязват. Така че в крайна сметка светът дава на тези, които могат да получават (и да благодарят).

Приемането изисква практика. Ако започнете с малки неща, скоро те ще започнат да стават все по-големи. Ето няколко предложения за начало:

• Благодарете на продавача, че е поставил храната, която сте купили, в плик.
• Благодарете на човека, който ви казва, че очите ви са красиви.
• Благодарете на пазача в банката, който ви пожелава приятен ден.
• Благодарете на шофьора, който ви дава предимство на пътя.
• Благодарете на келнера, който ви носи кафе.
• Благодарете на цветята си за тяхната красота.

Получавайте удоволствие от живота в свят, в който хората ви правят комплименти, държат се мило и внимателно с вас. Оценявайте искрено тези неща. Вълнувайте се от това, че някой ще направи нещо за вас по някакъв начин. Отпразнувайте го! И колкото повече забелязвате тези неща, толкова повече от тях ще ви дава светът.
Вероятно се питате дали само приемането на комплименти и подаръци ще ви помогне да реализирате целите си.Отговорът е да! Целта ви не може да се свърже с някой, който дори не я забелязва и не знае как да я приеме. Това иска практика. Мислете си, че целта ви ви гледа и се чуди дали вие сте добър избор за нея.

Джил имала усещането, че е винаги на разположение да помогне на колегите си. Та забелязвала, че помощта й не е оценявана, но винаги отдавала на това, че точно хората, с които работела, били особено неблагодарни. По време на курса тя разказа, че един ден неин колега, напълно неочаквано, й донесъл кафе. „Това може да не изглежда кой знае какво, но аз работя от години там и никой никога не е правил нещо подобно за мен, каза Джил. Когато се отърсила от шока, първият й импулс бил да каже „Нямаше нужда”, но веднага си спомнила, че трябва да приема всички комплименти и благодарила искрено на колегата си.

Упражнение
Ето няколко възможности за ежедневна практика:
• Търсете възможности да благодарите на хората.
• Обръщайте внимание на всички неща, които ви спират да приемате, като например „Ох, не трябваше да правя това!”
• Ако се чувствате дискомфортно да приемете комплимент, мили думи или подарък, обърнете внимание на чувството си и го приемете. Но все пак отговорете „Благодаря.”
• Имайте предвид, че колкото повече време ви е необходимо да въведете тази първа стъпка в ежедневния си живот, толкова повече време ще отнеме на целта ви да се свърже с вас.

„The Power of Receiving“, Amanda Owen
Превод: Мая Живкова

Източник – https://love-aholic.com/