Полезен или вреден е следобедния сън

Сиестата – следобедна почивка, включваща сън, днес се смята за чисто испанска традиция. Някои дори смятат, че испанците са въвели сиестата спрециално за да привлекат вниманието на туристите в страната. Но световният опит показва, че идеята за следобедна дрямка не е никак лоша.

Казват, че сиестата бележи началото си от Римската империя. Когато в Рим жегите били непоносими между 12 и 17 часа, римляните въвели следобедния сън. Те използвали най-горещото време на деня за почивка, за да увеличат своята работоспособност в прохладните вечерни и сутрешни часове.

В Испания всички магазини и офиси между 14 и 17 часа са затворени за обяд. При такава продължителност на обедната почивка човек спокойно може да хапне и да подремне. А статистиката показва че около 20 процента от испанците дори използват възможността да си поспят.сиеста

Но как влияе обедния сън върху човека ? 

Повечето лекари са единодушни, че дрямката е полезна за хората, тъй като бързо може да възстанови физическата сила, умствените способности и енергията. siesta (3)Проведените независими тестове в много страни показват положителното влияние на дневния сън върху общото състояние и способностите на човека. 

Единственото изключение било с пилоти на пътнически самолет. По време на експеримента пилотите трябвало да спят в продължение на 45 минути, след което били подложени на тест. Резултатът бил като при недоспиване – забавяне на реакциите и на способността бързо да взимат ефективни решения.

Това ни кара да си зададем въпроса :

Колко продължителен трябва да е дневния сън ?siesta (2)

Като цяло изследванията върху продължителността на съня показват че най-добрите варианти са :

1. Дневен сън с продължителност до 20 минути

2. Дневен сън с продължителност повече от час, но по – малко от 2

Продължителност на дневния сън от 20 минути до 1 час, а също така повече от 2 часа водят до сериозно влошаване на способностите.

А каква е причината за такова разделение ?

Причината е във фазите на съня. Тук действа същия принцип, който е отговорен за усещането на умора дори след 8 – часов сън. След 20 минути се потапяме във възстановителната фаза на дълбокия сън за да може след още 40 минути да излезем от нея и да влезем във фазата на сънуване, която трае 10-20 минути и завършва цикъла на съня. 

Така че, ако човек се събуди по време на дълбок сън ще бъде в лошо настроение, разсеян и с понижени умствени и физически способности.Тялото ни не  обича несъвършенствата. 

Но ако се вземе под внимание този момент, то дневният сън може да подобри работоспособността и производителността и то двойно в сравнение с това ако останете будни.Също така, дневният сън понижава риска от сърдечносъдови заболявания с 34-37 % по данни на проведени изследвания от гръцки учени.

Какво показва международния опит 

В някои западноевропейски страни се практикува следобедната дрямка в специални стаи. В Китай отдавна съществува тази практика в малки индивидуални капсули. В Америка във все повече нови фирми се въвежда половинчасовия следобеден сън. siesta 5

В Германия по интересен начин са се справили с необходимостта от повишаване производителността на труда в общината на един малък град. Тъй като не могли да си позволят назначаването на повече сътрудници поради ограничения бюджет, за да повишат работоспособността на служителите, те въвели половинчасова следобедна дрямка.

Коментари